Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(26)

Over de auteur
Philip Huff

Philip Huff

Schrijver

Philip Huff (1984) schreef de romans Wat je van bloed weet, Boek van de doden, Niemand in de stad (verfilmd door Michiel van Erp) en Dagen van gras. Hij publiceerde verder de verhalenbundel Goed om hier te zijn, de essaybundel Het verdriet van anderen en de dichtbundel Ik meld mij af, ik meld mij aan.
Philip Huff

Brieven van de ‘ontaarde vader’ Faverey: ‘Zal Hans goed eten en braaf en zoet zijn?’

Philip Huff bekijkt de brieven en tekeningen die Hans Favereys vader naar hem stuurde vanuit Suriname en vraagt zich af: Wat voor mogelijkheden biedt kennis over de band tussen vader en zoon bij lezing van het werk?

8 minuten lezen

Philip Huff

Om hels van te worden: de genadeloze recensie van Kloos over de gedichten van Couperus

Louis Couperus begon ooit als dichter. Zijn tweede bundel, Orchideeën, werd door Willem Kloos in 1887 genadeloos de grond ingeschreven. Philip Huff leest de recensie van Kloos en deelt zijn eigen ervaringen.

7 minuten lezen

Philip Huff

Literair tijdschrift Podium was een bindmiddel, maar ook een boksring

Naam- en redactiegenoten Gerrit Kouwenaar en Gerrit Borgers correspondeerden uitgebreid over gedoe in de redactie van Podium, de literaire kliekjes en het probleem met het aanbod. Een mooi kijkje in de werkende praktijk.

5 minuten lezen

Philip Huff

Kerstsprookje in uitvoering

Wie Charles Dickens zegt, zegt kerstmis. Wie Godfried Bomans zegt, zegt Erik en Pa Pinkelman én ook wel kerstmis. Bomans schreef niet alleen zelf kerstverhalen, maar ook een beschouwing over kerstmis in het werk en leven van Dickens.

5 minuten lezen

Feestdagen
Philip Huff

De winteravonden

Op tweede kerstdag 1946 schreef Gerard Reve een brief aan zichzelf, waarin hij belooft een novelle te schrijven. ‘De beste titel lijkt mij nu DE WINTERAVONDEN’. Philip Huff leest mee met de dan nog onbekende auteur.

4 minuten lezen

Philip Huff

Het leven ís verwarrend, de ziel kán koud worden. Dus lees de columns van Gerrit Krol

In het archief van het Literatuurmuseum liggen Gerrit Krols columns uit de VPRO-Gids over ‘communicatie’ en ‘radio en TV in het bijzonder’. Wekelijks roerde hij met een stok in de ziel van de lezer.​

5 minuten lezen

Philip Huff

Helden bestaan niet, wel zijn er mensen die af en toe het goede doen

Er bestaan veel onduidelijkheden over het beroemde verzetsgedicht ‘Het lied der achttien dooden’ van Jan Campert. Zowel over de totstandkoming als over de auteur, en zijn postume reputatie als verzetsheld. 

6 minuten lezen

Philip Huff

‘Lief Museum, wat schrijf je me toch een gezellige brieven’ – Penvrienden Ellen Warmond en Simon Carmiggelt

In 1964 schrijft Ellen Warmond een brief aan Simon Carmiggelt, met de vraag of hij wil meewerken aan een tentoonstelling in het Literatuurmuseum. Het is het begin van een unieke, warme en geestige correspondentie.

6 minuten lezen

Philip Huff

‘Misschien kun je nog tot een bundel komen voor het najaar?’ Brieven van Judith Herzberg en Geert van Oorschot

‘Met gedichten is het altijd oppassen geblazen,’ schrijft uitgever Geert van Oorschot aan Judith Herzberg ter verklaring dat hij de drukker van haar bundel niet mag haasten. Dat geduld kon hij voor de dichter zelf niet altijd opbr...

8 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!