De dood betrapt
Dat het schrijven van een toch zo ‘eenvoudige’ novelle als ‘Het veer’ binnen een week allerminst een uitzondering is, blijkt uit een tweede verhaal dat Vestdijk in klad uitschreef, direct volgend op ‘Het veer’ en in hetzelfde schriftje: ‘Een, twee, drie, vier, vijf’.
Vestdijk droeg het boek op aan Menno ter Braak. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar publiceerde de bundel in mei 1935, in zowel een ingenaaide als gebonden versie, beide voorzien van een illustratie van Kor Postma op de voorzijde van het (stof)omslag. In het thematisch sterk homogene De dood betrapt nam Vestdijk behalve ‘Het veer’, waarmee de bundel opent, ook de novellen ‘Drie van Tilly’, ‘Parc-aux-Cerfs’, ‘Barioni en Peter’, ‘Het steenen gezicht’ en ‘Ars moriendi’ op. Vooral ‘Drie van Tilly’ en ‘Parc-aux-Cerfs’ gelden net als ‘Het veer’ als historische novellen, met ‘Parc-aux-Cerfs’ (Het hertenpark), Vestdijks verhaling van het uitbundige en decadente liefdesleven van Lodewijk de Vijftiende, als meest uitgesproken voorbeeld. Ook van deze novellen bevinden zich de handschriften (‘Ars moriendi’ alleen als door een derde vervaardigd afschrift) in het Vestdijk-archief van het Literatuurmuseum.
Prachtige teksten om nieuwe generaties in de wereld van de echte letterkunde in te voeren, wat al anticipaties en symbolen! Wie Vestdijk wil leren kennen als prozaïst leze […] deze verhalen van Vestdijk […]: zijn thema’s en motieven vindt men hier in kort bestek en maakt de lezer rijp voor zijn grote romans.
Colofon
Tekst en samenstelling PETER KEGEL en MARC VAN ZOGGEL
Eindredactie AAFKE VAN HOOF
Met speciale dank aan de Erven S. Vestdijk.
De handschriften en de agenda van Vestdijk, alsmede de brieven van Vestdijk aan Jan Greshoff bevinden zich in het Literatuurmuseum te Den Haag. Copyright handschriftelijk materiaal: S. Vestdijk - hergebruik toegestaan onder CC licentie BY SA.
De citaten uit brieven van Menno ter Braak zijn overgenomen van de website www.mennoterbraak.nl, de citaten uit Forum uit de gedigitaliseerde jaargangen van het tijdschrift in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren: www.dbnl.org.
Overige geraadpleegde bronnen:
L.G. Abell-van Soest, ‘Het Veer’. In: Vestdijkkroniek (1973), afl. 2, p. 53-55.
Martin Hartkamp, Identificatie en isolement. Een visie op Vestdijk. Amsterdam, 1988.
Wim Hazeu, Vestdijk. Een biografie. Amsterdam, 2005.
Daniël Rovers, ‘Het teergevoelige pantser van Simon Vestdijk. Schrijvers die nog maar namen lijken’. In: Ons Erfdeel (2016), afl. 1, p. 22-30.
Simon Vestdijk, Brieven uit de oorlogsjaren aan Theun de Vries.’s-Gravenhage, 1968.
S. Vestdijk, Kind tusschen vier vrouwen. De kroniek van een jongensleven. Oerboek. Tekstbezorging en commentaar H.T.M. van Vliet. Samenstelling en redactie Sjoerd van Faassen en Yves T’Sjoen. Amsterdam/Antwerpen, 2010.
Hans Visser, Simon Vestdijk: een schrijversleven. Utrecht, 1987.
Wilbert van Walstijn (red.), S. Vestdijk: ‘de duizendvoudige tong’. Keuze uit 40 jaar Vestdijkkronieken. Baarn, 2013.