Artikelen van onze curatoren

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers! 

Resultaten(7)

Over de auteur
Ernest van der Kwast

Ernest van der Kwast

Schrijver

Schrijver, presentator, columnist en programmamaker Ernest van der Kwast (1981) debuteerde in 2005 met de roman Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen en brak door met Mama Tandoori (2010). Met De ijsmakers won hij de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2016.

De helm van Hanlo

Met zijn Vincent HRD-motorfiets reed Jan Hanlo op 14 juni 1969 zijn noodlot tegemoet. Hij botste met een landbouwtractor en overleed twee dagen later in het ziekenhuis. Ernest van der Kwast buigt zich in het Literatuurmuseum over de opvallend kleine...

Door Ernest van der Kwast

Kinderboekenweek

Weeskinderen

‘Door kinderen alles te geven, ontneem je ze ook iets heel belangrijks.’ Ernest van der Kwast bekijkt de illustraties van ‘zijn’ illustrator Sieb Posthuma en mijmert over de kracht van de verbeelding, over wat had kunnen zijn.

Door Ernest van der Kwast 3-5 min lezen

De dichter die als eerste het woord ‘fluitketel’ in een sonnet gebruikte, was een specialist in explosieven

Martinus Nijhoff kennen we natuurlijk van zijn gedichten. Maar hij was ook officier in het leger, zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Ernest van der Kwast bekijkt zijn officierssabel in het Literatuurmuseum.

Door Ernest van der Kwast 3-5 min lezen

Het goud in de kluis deel 4 - Laatste aantekenboekje

Ernest van der Kwast koestert een herinnering aan Henk van Woerden, die in 2005 overleed. Over twee jassen, twee mannen, één paard en een andere tijdzone.

Door Ernest van der Kwast

‘Amateur, professor, valkenier, papegaai, smeerpoets’ – De woordenlijsten van Arthur van Schendel

Ernest van der Kwast houdt van lijstjes. Hij wordt op zijn wenken bediend door de aantekenboekjes van Arthur van Schendel. Talloze pagina’s schreef Van Schendel vol met rijtjes woorden. 

Door Ernest van der Kwast 2-4 min lezen

Het goud in de kluis deel 2 – Hoe ver is Adriaan Jaeggi gezwommen?

Ernest van der Kwast neemt je mee op een zoektocht naar zuivere zinnen en schitterende beelden – naar het goud in de kluis. Lees hier deel twee van de serie, over Adriaan Jaeggi.

Door Ernest van der Kwast 2-4 min lezen

Het goud in de kluis - deel 1

Door Ernest van der Kwast