M.
Vasalis

1982

P.C. Hooft-prijs
M. Vasalis heeft de P.C. Hooft-prijs 1982 gekregen. De oeuvreprijs was dit jaar bestemd voor poëzie. De feestelijke uitreiking vond eind 1983 plaats op het Muiderslot.

De P.C. Hooft-prijs 1982 voor het oeuvre van M. Vasalis is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit R.L.K. Fokkema (voorzitter), Judith Herzberg, Harry Scholten, Rob Schouten, Ad Zuiderent en Peter Berger (ambtelijk secretaris). Aan de P.C. Hooft-prijs is een bedrag verbonden van 10.000 gulden.

 

M. Vasalis (Den Haag, 13 februari 1909 – Roden, 16 oktober 1998), pseudoniem van Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans, was dichteres en psychiater. Ze studeerde medicijnen en antropologie in Leiden. Zij specialiseerde zich in psychiatrie en neurologie. Ze vestigde zich in 1939 als psychiater in Amsterdam, later in Assen en Groningen als kinderpsychiater. Vasalis debuteerde in 1940 met de bundel Parken en woestijnen. Haar andere dichtbundels zijn De vogel Phoenix uit 1947 en Vergezichten en gezichten uit 1954. Daarnaast schreef Vasalis ook enkele essays en een novelle. Na haar derde bundel schreef ze nog maar heel weinig gedichten. Na haar dood verscheen een bundel met nagelaten gedichten, samengesteld door haar kinderen.

 

Vasalis’ werk is veelvuldig bekroond, met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam, De Culturele Prijs van de Provincie Groningen en de Constantijn Huygens-prijs.

P.C. Hooft-prijs 1982 uitgereikt aan Vasalis op Muiderslot; minister Brinkman met M. Vasalis (mevrouw Droogleever Fortuyn Leenman). Foto: Rob C. Croes / Anefo / Nationaal Archief, CC0.

Uitreiking

De prijs is eind 1983 uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Muiderslot.

 

 

Dankwoord

Het dankwoord van Vasalis is opgenomen in Tirade, jrg 28, jan./febr. 1984, nr. 290, blz. 2-10. Ook werd het door G.A. van Oorschot apart uitgegeven: Dankwoord bij de aanvaarding van de P.C. Hooft-prijs 1982 (1984).

 

 

Meer lezen over M. Vasalis

 

 

 

Credits portretfoto: Rob C. Croes / Anefo / Nationaal Archief, CC0

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum