Judith
Herzberg

Op 20 juni 1997 werd in het Letterkundig Museum in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor po√ęzie uitgereikt aan Judith Herzberg.

De P.C. Hooft-prijs 1997 voor het oeuvre van Judith Herzberg is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Robert Anker, Wim Bronzwaer, Jan Kuijper, Huub Oosterhuis, Marjoleine de Vos (voorzitter) en Aad Meinderts (ambtelijk secretaris). Aan de prijs is een bedrag verbonden van fl. 125.000 (waarvan fl. 50.000 voor een specifiek literair doel).

Judith Frieda Lina (Judith) Herzberg (Amsterdam, 4 november 1934) zat ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar ouders overleefden het kamp Bergen-Belsen. Zij schreef gedichten, toneelstukken, filmscripts en teksten voor musicals. Het meest bekend en geliefd is zij als dichteres. In 1963 debuteerde zij met de bundel Zeepost. Daarna volgden tien andere dichtbundels, vier toneelstukken, filmscenario´s (onder andere over Charlotte Salomon), teksten voor muziektheater en een kinderboek. Haar gedichten werden onder meer in het Arabisch, Duits, Engels, Turks en Zweeds vertaald. Herzberg woont afwisselend in Israël en in Nederland.

Judith Herzberg won diverse prijzen voor haar toneel- en filmwerk, waaronder de Bayerische Filmpreis en de Charlotte Köhler-prijs. Voor haar poëzie kreeg zij de Jan Campert-prijs, de Joost van den Vondel-prijs en de Cestoda-prijs. In 1995 ontving zij de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre.

Judith Herzberg neemt de P.C. Hooft-prijs in ontvangst uit handen van Kees Fens in het Letterkundig Museum in Den Haag. Credist foto: Rob Mostert / Literatuurmuseum.

In het juryrapport wordt opgemerkt dat Judith Herzberg veel oog heeft voor het allergewoonste. ‘Behalve oude of juist heel jonge mensen, onhandige, verlegen, verwarde, in zichzelf verzonken mensen, kunnen dieren, planten en dingen op haar onverdeelde aandacht rekenen.’ Haar gedichten stemmen niet altijd vrolijk of optimistisch, maar zijn wel opmerkelijk vitaal. Ze zijn toegankelijk en zien er natuurlijk en spontaan uit, maar ze hebben geen vanzelfsprekende vorm. Deze geraffineerde eenvoud wordt hogelijk geprezen.

De volledige tekst van het juryrapport is te vinden in Judith Herzberg P.C. Hooft-prijs 1997, uitgegeven door de Stichting P.C. Hooft-prijs en De Harmonie.

De prijs is uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum op 20 juni 1997.

Feestrede
De feestrede bij de uitreiking van de P.C. Hooft-prijs werd uitgesproken door Joop van Tijn, onder de titel ‘Voor Judith’. De tekst van de feestrede is te vinden in Judith Herzberg P.C. Hooft-prijs 1997, uitgegeven door de Stichting P.C. Hooft-prijs en De Harmonie.

Dankwoord
Het dankwoord van Judith Herzberg is opgenomen in Judith Herzberg P.C. Hooft-prijs 1997, uitgegeven door de Stichting P.C. Hooft-prijs en De Harmonie.

Credits portretfoto: Erik Mattijsen