Gerrit
Krol

2001

P.C. Hooft-prijs
Gerrit Krol heeft de P.C. Hooft-prijs 2001 gekregen. De oeuvreprijs was dit jaar bestemd voor verhalend proza. De feestelijke uitreiking vond plaats op 18 mei 2001 in het Literatuurmuseum.

De P.C. Hooft-prijs 2002 voor het oeuvre van Gerrit Krol is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit T. van Deel (voorzitter), Annemiek Neefjes, Ieme van der Poel, Aleid Truijens, Bart Vervaeck en Aad Meinderts (ambtelijk secretaris). Aan de P.C. Hooft-prijs is een bedrag verbonden van 125.000 gulden (waarvan 50.000 gulden voor een specifiek literair doel).

 

Gerrit Krol (Groningen, 1 augustus 1934 - Groningen, 24 november 2013), groeide op in een gezin met drie zoons. Zijn vader was onderwijzer. Krol beschreef zijn jeugd in de roman De oudste jongen (1998). Na zijn militaire diensttijd studeerde hij wiskunde. Hij werkte als computerprogrammeur voor Shell en later als systeemontwerper bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Van 1965 tot 1969 woonde hij voor zijn werk in Venezuela en van 1986 tot 1989 in Nigeria. Hij debuteerde in 1962 met de roman De rokken van Joy Scheepmaker. Daarna zou hij enkele tientallen romans, verhalen, essay- en dichtbundels publiceren.

 

Hij ontving verschillende literaire prijzen: de Prozaprijs van de gemeente Amsterdam, de Multatuliprijs, de Busken Huetprijs en de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Ook ontving hij voor een vertaalde roman een Italiaanse literatuurprijs. In 2005 werd hem een eredoctoraat verleend door de Vrije Universiteit in Amsterdam wegens zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse cultuur.

Gerrit Krol en Kees Fens, tijdens de uitreiking van de P.C. Hooft-prijs in het Literatuurmuseum te Den Haag, 18 mei 2001. Foto: Rop te Riet.

Fragment uit het juryrapport

In het juryrapport wordt Gerrit Krol geroemd om zijn veelzijdigheid en zijn vele genre-doorbrekingen. Zijn romans hebben een essayistische inslag, terwijl zijn gedichten prozaïsche trekken vertonen. De jury waardeert zijn poëzie en zijn essays, maar nog het meest zijn dichterlijke en essayistische, verhalende proza. De volledige tekst van het juryrapport is te vinden in Gerrit Krol. P.C. Hooft-prijs 2001, uitgegeven door de Stichting P.C. Hooft-prijs en Querido.

Uitreiking

De prijs is uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum (toen nog Letterkundig Museum), op 18 mei 2001, drie dagen voor de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647), onze grootste renaissancedichter.

 

Dankwoord

Het dankwoord door Gerrit Krol is opgenomen in Gerrit Krol. P.C. Hooft-prijs 2001, uitgegeven door de Stichting P.C. Hooft-prijs en Querido.

 

Meer lezen over Gerrit Krol

 

 

Credits portretfoto: Elmer Spaargaren / Collectie Spaarnestad / Nationaal Archief

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum