Peter
Verhelst

2021

Constantijn Huygens-prijs
De Vlaamse dichter en schrijver Peter Verhelst (1962) heeft de Constantijn Huygens-prijs 2021 gekregen voor zijn oeuvre.

‘Het lijdt geen twijfel: Peter Verhelst heeft een adembenemend oeuvre. Tongkat, Zwerm, Nieuwe sterrenbeelden, Zing zing, deze zomer nog de bundel 2050. Hij is de verdiende laureaat van de Constantijn Huygens-prijs,’ aldus de jury.

 

‘En toch: de Vlaming, de dichter, de romancier, jeugdauteur, theaterauteur en zelfs performancekunstenaar zou zich bij die prijs misschien wat ongemakkelijk kunnen voelen. We kennen hem als iemand die zich niet graag binnen de omheining van een label of een genre plaatst, zelfs de publicatie van een werk is een horde, want het betekent dat levend taalmateriaal stolt. Inkt op papier. Opgezet weefsel. Hetzelfde geldt voor zoiets als ‘een oeuvre’. Dat moet volgens Verhelsts poëtica blijven bewegen, blijven herschreven worden, het moet doorbloed. Het is literaire onrust die naar een geheel eigen universum leidt, soms prachtig intuïtief, soms donker, kritisch en pulserend. Op deze manier moet de toekenning van deze Constantijn Huygens-prijs ook gezien worden: niet als een bevestiging van wat is geweest, maar als een bekroning van de volgehouden inspanning van Peter Verhelst om te blijven zoeken naar alles wat zou kunnen zijn.’
 

In 1987 debuteerde Verhelst met de dichtbundel Obsidiaan. Al eerder ontving hij de Jan Campert-prijs 2008 (voor de bundel Nieuwe sterrenbeelden) en de F. Bordewijk-prijs 2000 (voor de verhalenbundel Tongkat). Daarnaast ontving hij eerder onder andere de Herman de Coninckprijs en de Gouden Griffel.

‘Een bekroning van de volgehouden inspanning van Peter Verhelst om te blijven zoeken naar alles wat zou kunnen zijn’

Jury

De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Jeannette Smit, Nisrine Mbarki, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Rashif El Kaoui en Sarah Vankerschaever. Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden.

 

Uitreiking

Ik gebruik beelden en ik geloof echt in beelden. Ik geloof dat er op die manier bij een lezer iets moet gebeuren, je moet antwoorden. En waarmee antwoord je als lezer? Met je eigen ervaring.

 

Bij de inontvangstneming van de Constantijn Huygens-prijs 2021 in het Literatuurmuseum sprak Peter Verhelst met Philip Huff over zijn oeuvre en het schrijverschap.

 

Credits portretfoto: Stephan Vanfleteren 

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum