Esther
Jansma

2006

Jan Campert-prijs
Esther Jansma (1958) heeft de Jan Campert-prijs 2006 ontvangen voor haar bundel Alles is nieuw.

De jury prees Jansma om haar ‘gedreven en intense poëzie waarmee ze grote thema’s als liefde, dood, gemis en geborgenheid niet uit de weg gaat’.

 

Als ‘archeologe van beroep en dichter uit roeping’ maakt Jansma taal van beelden: ze ziet dat ook als een vorm van archeologie. In deze bundel slaan ‘Jansma de archeologe en Jansma de dichteres steeds meer de handen ineen. Dat is niet verwonderlijk. Wie flarden van gepasseerd leven naar het heden zingt doet in wezen niets anders dan de archeoloog die scherven van voorbije culturen aan het licht brengt’, schreef Peter de Boer in Trouw. Het resulteert in ‘formidabele gedichten, waarin Jansma de stof inhoudelijk en formeel volledig meester lijkt te zijn’. 

 

'Haar krachtige verzen voeren een gevecht tegen dood en vergetelheid’

In het begeleidend essay analyseert Piet Gerbrandy Jansma’s thematiek van het ‘huis’ in haar poëzie als een ‘lieu de mémoire, een tastbare drager van het verleden’. ‘Daarom kan de bundel eindigen met een gedicht waarin verdwijnen en blijven twee aspecten van hetzelfde blijken te zijn. (…) De vorm laat zien dat afgeslotenheid niet bestaat, dat van geen enkel verhaal het begin en het einde bekend zijn. Er is sprake van “interstellaire onpeilbare afgronden” waar  

 

geen dak is, de gevouwen handen van 

pannen en spanten niet bestaan noch 

de holte daarin de eiken vloer van de zolder 

het toevallig geluid van iemand die loopt 

nu hij thuis is, het neuriën dat erbij hoort’ 

 

In NRC noemde Gerbrandy Alles is nieuw Jansma’s ‘beste bundel tot nu toe. (…) Haar krachtige verzen voeren een gevecht tegen dood en vergetelheid’.  

 

Esther Jansma is dichter, schrijver en vertaler. Als hoogleraar dendrochronologie is ze verbonden aan de Universiteit Utrecht. Ze debuteerde in 1988 met de bundel Stem onder mijn bed. In 1997 publiceerde ze haar prozadebuut Picknick op de wenteltrap, dat werd bekroond met de Halewijn-prijs. Voor haar vierde bundel Hier is de tijd (1998) ontving ze de VSB poëzieprijs. Alles is nieuw werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2006. 

Jury

De jury onder voorzitterschap van Anton Korteweg bestond uit Yra van Dijk, Hans Groenewegen, Koen Hilberdink, Aukje Holtrop, Ena Jansen, Jos Joosten, Annemie Leysen en Lut Missinne. Aan de Jan Campert-prijs was een bedrag van 5.000 euro verbonden.

 

Uitreiking

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op zondagmiddag 11 maart tijdens festival Het Voorwoord in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De prestigieuze uitreiking was zo voor het eerst voor een groot publiek toegankelijk. 

 

 

Credits portretfoto: Marc Brester / aquattromani.nl

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum