Paul
Demets

2019

Jan Campert-prijs
De Vlaamse dichter Paul Demets (1966) heeft de Jan Campert-prijs 2019 ontvangen voor zijn bundel De klaverknoop.

De jury toonde zich onder de indruk van deze ‘spetterende bundel’, ‘waarin elk beeld beladen en betekenisvol is, zonder dat deze poëzie ondoordringbaar wordt’. De poëzie van Demets richt zich vooral op menselijke relaties, vreemdheid, aanraking en afhankelijkheid. Hij is op zoek naar ‘de verknooptheid van het ik’ met familie, voorouders, huis en haard, maar ook met de samenleving en het lot van immigranten.

 

‘In de gecondenseerde regels van De klaverknoop beschrijft Demets inkapselende familierelaties en ontpoppende identiteiten. Demets’ grote verdienste is dat hij de taal weet te knopen zonder de lezer in te snoeren. Deze gedichten blijven zinderend hangen,’ vond de jury.

 

In zijn begeleidende essay over De klaverknoop gaat Luuk Gruwez dieper in op deze familierelaties en de dreigende verscheuring daarvan. ‘In alles wat hij schrijft, streeft Demets immers naar verbinding en cohesie, probeert hij te ontsnappen aan de dreiging waardoor plots alles kan worden verstoord. (...) De conclusie is dat men te midden van zijn medereizigers een “eigenheimer” (titel van de slotcyclus) blijft die in mindere of meerdere mate met zichzelf in de knoop ligt. Niemand komt uiteindelijk te weten welk vreemd wezen die mens toch is die in hem of haar schuilgaat. Ook een dichter niet. Maar Paul Demets laat in De klaverknoop het woord vlees worden in magistrale gedichten.’

 

‘Demets’ grote verdienste is dat hij de taal weet te knopen zonder de lezer in te snoeren. Deze gedichten blijven zinderend hangen’

Ook Piet Gerbrandy beschreef in De reactor Demets’ methode om met dubbele betekenissen te spelen en zo verbinding en ontsnapping te kunnen beschrijven. ‘Ieder woord, iedere uitdrukking is een knooppunt van uiteenlopende draden. Waar woordspel in andere gevallen vaak niet meer is dan een bron van humor en verrassing, zet Demets het in om duidelijk te maken hoe dubbelzinnig iedere poging tot benoemen is en hoezeer we door ambivalentie en ambiguïteit bepaald worden.’ 

 

De Jan Campert-stichting bekroonde dit jaar twee Vlaamse auteurs voor hun werk: Stefan Hertmans ontving de Constantijn Huygens-prijs 2019 voor zijn gehele oeuvre. 

 

Paul Demets (1966) is dichter, poëzierecensent, docent en essayist. Hij debuteerde in 1999 met de bundel De papegaaienziekte, waarvoor hij de Prijs voor Letterkunde van de Provincie Oost-Vlaanderen kreeg. Ook voor de bibliofiele bundel Vrees voor het bloemstuk (2002) en De Bloedplek (2011) kreeg hij diverse prijzen.

Jury

De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit, Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever. Aan de Jan Campert-prijs is een bedrag van 6.000 euro verbonden.

 

Uitreiking

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op zondagmiddag 19 januari 2020, tijdens het Schrijversfeest in het Theater aan het Spui in Den Haag.

 

Credits portretfoto: Stephan Vanfleteren

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum