Nachoem
Wijnberg

2018

P.C. Hooft-prijs
Nachoem Wijnberg heeft de P.C. Hooft-prijs 2018 gekregen. De oeuvreprijs was dit jaar bestemd voor poëzie. De feestelijke uitreiking vond plaats op 24 mei 2018 in het Literatuurmuseum.

De P.C. Hooft-prijs 2018 voor het gehele oeuvre van Nachoem Wijnberg (Amsterdam, 1961) is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Remco Ekkers (voorzitter), Maria Barnas, Ellen Deckwitz, Jos Joosten en Anne Vegter. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. 

 

Recente eerdere laureaten in de categorie poëzie zijn: Anneke Brassinga (2015), Tonnus Oosterhof (2012), Hans Verhagen (2009) en H.C. ten Berge (2006). 

 

Wijnbergs werk werd eerder onderscheiden met de Jan Campertprijs (2004), de Ida Gerhardt Poëzieprijs (2008) en de VSB Poëzieprijs (2009). 

Nachoem Wijnberg spreekt zijn dankwoord uit na inontvangstneming van de P.C. Hooft-prijs in het Literatuurmuseum te Den Haag. Foto: Mylène Siegers.

Fragmenten uit het juryrapport

‘Wijnberg lezen is een scherpzinnige manier van denken betreden met een taal die loepzuiver is en gevaarlijk: overal kan een val zijn uitgezet, waardoor wat net gelezen is opeens in een ander daglicht komt te staan.’


‘Kenmerkend voor alle gedichten is de meerledigheid waarmee de dichter zijn wereld beziet. Van nabij en altijd ook op afstand, zodat het hoogstpersoonlijke prangend is en soms van een grote tragiek – maar altijd ook van ver af, zodat het individuele menselijk wordt, en van groot, enorm belang.’

Uitreiking

De prijs is uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum, op donderdag 24 mei 2018, drie dagen na de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647), onze grootste renaissancedichter. Het was dit jaar precies 70 jaar geleden dat de P.C. Hooft-prijs voor het eerst werd toegekend.

 

 

 

Credits portretfoto: Merlijn Doomernik

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum