Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(7)

Over de auteur

Ernest van der Kwast

De helm van Hanlo

Met zijn motorfiets reed Jan Hanlo op 14 juni 1969 zijn noodlot tegemoet. Hij botste met een landbouwtractor en overleed twee dagen later in het ziekenhuis. Ernest van der Kwast buigt zich over de opvallend kleine helm die de schrijver bij het ongelu...

4 minuten lezen

Kinderboekenweek
Ernest van der Kwast

Weeskinderen

‘Door kinderen alles te geven, ontneem je ze ook iets heel belangrijks.’ Ernest van der Kwast bekijkt de illustraties van ‘zijn’ illustrator Sieb Posthuma en mijmert over de kracht van de verbeelding, over wat had kunnen zijn.

5 minuten lezen

Ernest van der Kwast

De dichter die als eerste het woord ‘fluitketel’ in een sonnet gebruikte, was een specialist in explosieven

Martinus Nijhoff kennen we natuurlijk van zijn gedichten. Maar hij was ook officier in het leger, zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Ernest van der Kwast bekijkt zijn officierssabel in het Literatuurmuseum.

5 minuten lezen

Ernest van der Kwast

Het goud in de kluis deel 4 - Laatste aantekenboekje

Ernest van der Kwast koestert een herinnering aan Henk van Woerden, die in 2005 overleed. Over twee jassen, twee mannen, één paard en een andere tijdzone.

3 minuten lezen

Ernest van der Kwast

‘Amateur, professor, valkenier, papegaai, smeerpoets’ – De woordenlijsten van Arthur van Schendel

Ernest van der Kwast houdt van lijstjes. Hij wordt op zijn wenken bediend door de aantekenboekjes van Arthur van Schendel. Talloze pagina’s schreef Van Schendel vol met rijtjes woorden. 

4 minuten lezen

Ernest van der Kwast

Het goud in de kluis deel 2 – Hoe ver is Adriaan Jaeggi gezwommen?

Ernest van der Kwast neemt je mee op een zoektocht naar zuivere zinnen en schitterende beelden – naar het goud in de kluis. Lees hier deel twee van de serie, over Adriaan Jaeggi.

4 minuten lezen

Ernest van der Kwast

Het goud in de kluis - deel 1

Ernest van der Kwast neemt je mee op een zoektocht naar zuivere zinnen en schitterende beelden - naar het goud in de kluis.

Lees hier het eerste deel!

3 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!