Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(16)

Over de auteur
John-Alexander Janssen

John-Alexander Janssen

Schrijver

John-Alexander Janssen (1984) studeerde af in geschiedenis en rechten. Het winnen van de Prix de Paris in 2014 stelde hem in staat onderzoek te doen in Parijs en daar te werken aan Een verhaal uit de Zonnestad dat in 2017 verscheen. Hij won hiermee de Bronzen Uil Publieksprijs voor beste debuut.
John-Alexander Janssen

Ruzie in het literaire bedrijf: ‘Wees toch verstandig, Martin, sta daarboven’

Door het radioprogramma van Martin Ros werd John-Alexander Janssen voor het eerst van zijn leven nieuwsgierig naar literatuur. Een brief van Emile Brugman toont een andere kant van het leven van Ros. 

4 minuten lezen

John-Alexander Janssen

‘Het plot van zijn romans is banaal en gotisch.’ Karel van het Reve en de anti-Dostojevskiclub

Banaal, sentimenteel, langdradig, goedkoop. Een artikel waarin Karel van het Reve de vloer aanveegt met de romans van Dostojevski, doet John-Alexander Janssen zijn eigen waardering voor de Russische schrijver tegen het licht houden.

6 minuten lezen

John-Alexander Janssen

Simon Vinkenoog, de ogen en oren van Adriaan Morriën in Parijs: ‘Krijg ik binnen een week een Franse brief van je?’

In 1948 pakte Simon Vinkenoog zijn spullen en ontvluchtte het verstikkende Holland. Het zou het begin zijn van een onrustige, vruchtbare Parijse periode. John-Alexander Janssen leest de briefwisseling met Adriaan Morriën, voor wie Vinkenoog fung...

4 minuten lezen

John-Alexander Janssen

Het imperfecte tapijt: Gerrit Komrij en de vertaling van poëzie

Een gedicht van vier regels zou door honderd vertalers op honderd verschillende manieren worden vertaald. Hoe beoordeel je het resultaat? Gerrit Komrij nam de proef op de som met een gedicht van Hölderlin. 

5 minuten lezen

John-Alexander Janssen

Vader, schrijver. Een vaderende schrijver over zijn ervaringen

Ter ere van Vaderdag bekijkt vader en schrijver John-Alexander Janssen in het Literatuurmuseum foto’s van bekende schrijvers met hun kinderen. Zouden de paradoxen van het ouderschap hen even scherp hebben getroffen? 

5 minuten lezen

John-Alexander Janssen

Simon Carmiggelt en Karel van het Reve: verslag van een genegenheid in kaarten

De correspondentie tussen Simon Carmiggelt en Karel van het Reve (een stuk minder bekend dan die tussen Carmiggelt en de andere Reve-telg) ademt waardering. John-Alexander Janssen bekijkt de brieven en kaarten in het Literatuurmuseum.

5 minuten lezen

John-Alexander Janssen

Een literair tijdschrift oprichten om de liefde voor buitenlandse literatuur te stimuleren: wie doet zoiets nog?

Adriaan Morriën is nooit de meest gelezen schrijver van Nederland geweest. Maar als er ooit een verkiezing komt voor de grand old man van de Nederlandse letteren, dan is hij een serieuze kandidaat, schrijft John-Alexander Janssen.

4 minuten lezen

John-Alexander Janssen

Fanmail aan Annie M.G. Schmidt: ‘Kunt u geen nieuw verhaal maken of is dat te moeilijk?’

Annie M.G. Schmidt heeft talloze harten doen zingen, maar er ook heel wat gebroken. Ze kon onmogelijk ingaan op alle verzoeken waaronder haar lezers, jong en oud, haar bedolven. Een duik in de doos met fanmail.

4 minuten lezen

John-Alexander Janssen

‘Beste W.F. Hermans, stel mij niet teleur en schrijf een lekker stuk’

W.F. Hermans had waardering voor het werk van Jan Cremer, zo blijkt uit hun correspondentie, en andersom. Maar die waardering had soms zijn grenzen. ‘Jij bent de enige die weer wat te ****** had, Cremer.’

8 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!