Organisatie

Het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum gelooft in de kracht van literatuur. 

Welkom bij het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, een familiemuseum waar je verhaalfiguren ontmoet, literaire games speelt en waar je uitgedaagd wordt je fantasie te gebruiken.

 

Naast familiemuseum is dit ook de plaats waar het nationaal literair erfgoed bewaard wordt. Vrijwel alle Nederlandse schrijvers en illustratoren zijn vertegenwoordigd met manuscripten, brieven, kinderboekenillustraties, geschilderde en getekende portretten, foto’s en vele andere unieke documenten en voorwerpen. Het museum stelt zijn archief beschikbaar voor onderzoek zodat steeds nieuwe generaties kennis kunnen maken met ons literaire verleden.

 

Meer weten over de literatuur en ons literair erfgoed? Bezoek dan ons online museum LiteratuurLab. Bekijk de vele online exposities en lees de persoonlijke bijdragen van hedendaagse schrijvers over bijzondere stukken uit het archief. LiteratuurLab: 24/7 te bezoeken!  

 

 

Wie is wie

 

Raad van Toezicht 

Mei Li Vos (voorzitter)

Yra van Dijk
Martine Schaap
Martijn David
Rashid Azimullah 
Marjolein van Breemen

 

Managementteam

Aad Meinderts, directeur
Ingrid Eilander, adjunct-directeur / hoofd Publiekszaken en Tentoonstellingen
Valérie Drost, hoofd Bedrijfsvoering
Bertram Mourits, hoofd Collecties
Anne Wegerif, directie-assistent

 

 

Literatuur ontroert, vermaakt, geeft hoop. Draagt bij aan onze persoonlijke ontwikkeling. Ze prikkelt de verbeelding en creativiteit, scherpt het kritische vermogen aan, verstevigt de eigen identiteit en kweekt begrip voor de ander. Literatuur én literair erfgoed zijn verbonden met de maatschappij en spelen een grote rol bij het bepalen van onze cultuur en identiteit. Literair erfgoed is een magische spiegel waarin we zien wie we ooit waren, wie we zijn en wie we kunnen worden, als individu én als samenleving. 

 

 

ANBI-status

 

 

Aan de Stichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief is door de Belastingdienst de zogenaamde Culturele ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) toegekend. Giften en erfstellingen ten gunste van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum zijn altijd geheel vrijgesteld van schenk- en erfbelasting (voorheen: successierecht). Het museum betaalt daarover derhalve geen belasting. Om die reden komen schenkingen, legaten en erfstellingen volledig ten goede aan het museum. Maar niet alleen het museum heeft profijt van uw schenking. Ook de schenker geniet een aantal fiscale voordelen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Belastingdienst.


Beleidsplannen

Beleidsplan 2021-2024
Beleidsplan 2017-2020

 

Jaarverslagen

Jaarverslag 2023

Jaarverslag 2022

Jaarverslag 2021
Jaarverslag 2020
Jaarverslag 2019

 

Visitatierapport

Visitatierapport 2022

Reactie op het Visitatierapport 2022


Jaarrekeningen

Jaarrekening 2023

Jaarrekening 2022

Jaarrekening 2021

Jaarrekening 2020
Jaarrekening 2019
Jaarrekening 2018
Jaarrekening 2017
 

ANBI-formulier 2023

ANBI-formulier 2022

ANBI-formulier 2021

ANBI-formulier 2020

 

 

Stichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief

Postbus 90515 

2509 LM Den Haag 

RSIN: 002876231

KvK Nummer: Den Haag 41150381
BTW nummer: NL002876231B01

 

Het museum onderschrijft de Governance Code Cultuur en Code Diversiteit en Inclusie.

 

Privacy

 

Het museum vindt het belangrijk zorgvuldig om te gaan met de gegevens van onze (online) bezoekers. Wil je weten hoe we omgaan met jouw privacy? Kijk dan hier.Overige stichtingen

Willem Kloos Fonds
ANBI
Jaarrekening 2023


Steunstichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief
ANBI
Jaarrekening 2022

Jaarrekening 2023

Stichting Vrienden van het Literatuurmuseum
ANBI
Jaarrekening 2022

Jaarrekening 2023

 

 

Colofon LiteratuurLab

Het LiteratuurLab op Literatuurmuseum.nl is opgezet in samenwerking met het Huygens Instituut en mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Mondriaanfonds, het VSBfonds, het Ministerie van OCW en Stichting Dioraphte.

De portretten van de curatoren zijn gemaakt door Rebecca Clarke.

De foto’s van de archiefstukken zijn gemaakt door Michiel Spijkers.


 

Disclaimer

We hebben getracht alle rechthebbenden van op deze site gebruikt beeld- en archiefmateriaal in te lichten. Wie desondanks aanspraak meent te kunnen maken op het recht van enige afbeelding of ander materiaal op deze website, wordt verzocht contact op te nemen. Lees er meer over in de voorwaarden.