Journaal van de laatste oorlogsdagen en de eerste dagen van de bevrijding staat op elk van de vijf dunne schrifjes die op mijn deurmat vallen. Kopieën uiteraard, de kwetsbare originelen uit het archief heb ik eerder in het Literatuurmuseum bekeken. Ik ben blij dat de dagboekjes zijn aangekomen, leesvoer in deze tijd van afzondering.
Godfried Bomans (1913-1971) is de auteur van de werkjes die persoonlijke, handgeschreven teksten bevatten, krantenartikelen over de oorlog en Bomans’ gepubliceerde artikelen voor onder andere de Volkskrant. De interessantste passages zijn de handgeschreven stukken die niet bedoeld lijken voor publicatie, gezien de korte zinnen en het gebruik van afkortingen. In zorgvuldige voorzienigheid liet Bomans de kaften van de dagboeken leeg, om daarop pas achteraf de titel en data te noteren. De eerste vier schriftjes gebruikt Bomans als logboek van de oorlog. Op 23 maart 1945 noteert hij bijvoorbeeld:
Een wild bericht vanavond; blijkbaar van de Engelse radio (Duitsche uitzending) dat het D. front over een lengte van 750 km totaal is ingestort. De laatste weken hebben de geallieerden alle Rijnsteden bezet; vandaag ook Frankfurt a. Main en zelfs Aschaffenburg gevallen. Het schijnt dat D. in tweeën geknipt wordt. Ik meen nog steeds dat Nederlandsche bevrijding de laatste akte is van dit treurspel (...) Allen zijn begeerig het nieuws van morgen te hooren. Vermoedelijk zal nog deze week Münster vallen. Ook de bevrijding van Nederland ten o. van de IJsel niet onmogelijk.