Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(26)

Over de auteur
Roman Helinski

Roman Helinski

Schrijver

In 2014 debuteerde Roman Helinski (1983) met de roman Bloemkool uit Tsjernobyl. In 2017 verscheen De wafelfabriek, die naar het Tsjechisch werd vertaald, gevolgd door de novelle Brandsmoor (2021). Helinski woont momenteel in Palermo op Sicilië. 
Roman Helinski

Jacob Israël de Haan in Rusland: ‘Ik ben terug, ziek van ellende van wat ik daar in de gevangenissen heb gezien’

In 1912 bezocht schrijver en journalist Jacob Israël de Haan een aantal Russische gevangenissen, in een poging het tsaristische regime te doorgronden. Hij trok zich het lot van de gevangenen bijzonder aan, blijkt uit zijn brieven.

6 minuten lezen

Roman Helinski

Van het hol van de ratelslang naar een villa met de koningin der Nederlanden

In het literair archief van de beroemde Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema bevinden zich zes dikke, gebonden manuscripten: versies van zijn iconische boek Soldaat van Oranje. 

6 minuten lezen

Roman Helinski

Zijn opsluiting tussen ‘idioten en criminelen’ leverde Roger Van de Velde de kern van zijn schrijverschap op

Roger Van de Velde bracht acht jaar door in gevangenissen en inrichtingen. Daar was hem verboden om te schrijven, omdat het slecht zou zijn voor zijn zenuwen. Toch wist hij meerdere manuscripten naar buiten te smokkelen.

5 minuten lezen

Roman Helinski

Herzberg zoekt tijdens het praten de juiste woorden, Kayzer geeft hem de tijd

In april 1985 was Abel J. Herzberg te gast in het tv-programma Het onderhoud met interviewer Wim Kayzer. Het gesprek begint met de dodentreinen door Duitsland. Dan begint Herzberg te vertellen.

6 minuten lezen

Couperusjaar
Roman Helinski

‘Komt gauw en viert Carnaval, viert Carnaval... voor het te laat is!!!’ Het carnavalspak van Louis Couperus

Roman Helinski bekijkt het roze carnavalspak van Louis Couperus, waarin de beroemde schrijver tijdens het carnaval van Nice in 1910 danste, flirtte en flaneerde tot de vonken en de confetti eraf vlogen. 

8 minuten lezen

Sinterklaas
Roman Helinski

De sinterklazologie van Godfried Bomans is nog steeds verrukkelijke onzin

Godfried Bomans was in topvorm wanneer hij schreef over Sinterklaas. Verrukkelijke onzin, van het onderhoudende en beeldende soort, die we in deze tijd goed kunnen gebruiken. ‘De kinderen hebben geen enkel theoretisch bezwaar.’

6 minuten lezen

Roman Helinski

Wie dit leest, zal niet verbaasd zijn dat Hans Ferrée de literatuur verruilde voor de reclamewereld

In 1949 begon een jonge Hans Ferrée aan een liftreis naar Kaapstad. Dat leverde een manuscript op vol heerlijke overdrijvingen, waarin Ferrée zich al toont als de handige reclameman die hij later zou worden.

6 minuten lezen

Roman Helinski

‘Beste Roman, ik ben geen babbelbox.’ Herinneringen aan Adriaan Jaeggi

Als onwetende jonge schrijver correspondeerde Roman Helinski met Adriaan Jaeggi. In het Literatuurmuseum haalt hij herinneringen op aan de veel te vroeg overleden auteur.

5 minuten lezen

Roman Helinski

Het bevrijdingsdagboek van Bomans: ‘In de verte het gejuich van de stad, daartusschen schoten van de Duitschers’

De overgang van oorlog naar vrede is nooit zo zwart-wit als die op papier lijkt. De oorlogsdagboeken van Godfried Bomans tonen dat de werkelijkheid van een bevrijding weerbarstiger is. 

6 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!