Artikelen van onze curatoren

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers! 

Resultaten(7)

Over de auteur
Hanna Bervoets

Hanna Bervoets

Schrijver

Hanna Bervoets (1984) debuteerde in 2009 met de roman Of Hoe Waarom. Daarna volgden o.a. Lieve Céline (2011), bekroond met de Opzij Literatuurprijs, en Ivanov (2016), waarmee ze de BNG Literatuurprijs won. In 2017 ontving Bervoets voor haar oeuvre de Frans Kellendonk-prijs.

Hanna Bervoets over Anna Blaman: ‘Zij koos jou en jij zei ja’

Tussen 1948 en 1950 onderhield Anna Blaman een affaire met collega-schrijfster Marie-Louise Doudart de la Grée. Hanna Bervoets liet zich door hun intieme correspondentie inspireren tot een drietal stukken: scènes uit een informeel huwel...

Door Hanna Bervoets 13-15 min lezen

Kinderboekenweek

‘Maar wij bemoeien ons niet’

Hanna Bervoets bekijkt in het Literatuurmuseum de tekeningen van Rie Cramer. Is de kleine zeemeermin gelukkig? Is Assepoester een slachtoffer of een aanstelster? Zijn al die kinderen eigenlijk aardig? Het antwoord blijft onzeker.

Door Hanna Bervoets 6-8 min lezen

Josepha’s comeback

Begin jaren tachtig beleefde Josepha Mendels een comeback. Ze deed talloze interviews en optredens en werd ‘feminist avant la lettre’ genoemd. Haar vrijgevochten thema’s en levensstijl sloten perfect aan op de tijdgeest, maar van he...

Door Hanna Bervoets

Het schriftje van Josepha

Hanna Bervoets is vertederd door een schriftje dat Josepha Mendels in 1922 volschreef met passages van haar literaire helden. Noteerde ze de gedichten louter bewonderend, of misschien ook met een zekere jaloezie, hopend dat iemand ooit há&aacu...

Door Hanna Bervoets

1950 – Koffie

Eén keer, één keer maar, heeft Marie zich laten ontvallen dat ze je, waar het op uiterlijk aankomt, niet altijd even graag ziet. Het kwetste je en je stelde voor wat afstand te nemen.

Door Hanna Bervoets 5-7 min lezen

1949 – Het land van de liefde

Zij koos jou en jij zei ja. In die zin heeft jullie verbond wel wat weg van een uithuwelijking– niet door je vader, maar door jezelf: hier, Anna, een wijfje, deze is voor jou, nu niet verder zoeken hè? 

Door Hanna Bervoets 4-6 min lezen

1948 – De heenweg

Haar boeken zijn slecht – althans, wat je ervan hebt gelezen. Haar brieven neigen soms naar het pathetische. En ze is mooi, jazeker, maar heeft ze ook iets te vertellen? Je vindt het belangrijk dat een vrouw iets te vertellen heeft.

Door Hanna Bervoets 4-6 min lezen