Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!
De correspondentie tussen Simon Carmiggelt en Karel van het Reve (een stuk minder bekend dan die tussen Carmiggelt en de andere Reve-telg) ademt waardering. John-Alexander Janssen bekijkt de brieven en kaarten in het Literatuurmuseum.
Door John-Alexander Janssen 4-6 min lezen
Adriaan Morriën is nooit de meest gelezen schrijver van Nederland geweest. Maar als er ooit een verkiezing komt voor de grand old man van de Nederlandse letteren, dan is hij een serieuze kandidaat, schrijft John-Alexander Janssen.
Door John-Alexander Janssen 2-4 min lezen
Annie M.G. Schmidt heeft talloze harten doen zingen, maar er ook heel wat gebroken. Ze kon onmogelijk ingaan op alle verzoeken waaronder haar lezers, jong en oud, haar bedolven. Een duik in de doos met fanmail.
Door John-Alexander Janssen 3-5 min lezen
W.F. Hermans had waardering voor het werk van Jan Cremer, zo blijkt uit hun correspondentie, en andersom. Maar die waardering had soms zijn grenzen. ‘Jij bent de enige die weer wat te ****** had, Cremer.’
Door John-Alexander Janssen 6-8 min lezen
Niet veel mensen weten nog wie Carry van Bruggen was. Jammer, want zij was niet alleen een productief schrijver, maar ook een invloedrijk filosoof.
Door John-Alexander Janssen 3-5 min lezen
Humor was het handelsmerk van Drs. P, ook al in een vroeg werk als Des Vondelings Wraak (1966). Op 24 augustus is het honderd jaar geleden dat hij als Heinz Hermann Polzer in Zwitserland werd geboren.
Door John-Alexander Janssen 3-5 min lezen
Het probleem van de roman is dat het genre gevangen zit in een westerse traditie die een tragisch einde voorschrijft, constateerde de Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion tijdens een lezing in 1986. Waarom is dat zo problematisch?
Door John-Alexander Janssen 3-5 min lezen
John-Alexander Janssen leest de essays van August Willemsen, waarin de schrijver en vertaler plotseling gevoelige vragen stelt: 'Is kunst, literatuur, eigenlijk wel nodig? Is het geen luxe? [...] Waartoe kunst? Met het leven alleen valt best te l...
In 1967 arriveerde August Willemsen in Brazilië om er de literatuur te bestuderen. John-Alexander Janssen leest zijn gepubliceerde en ongepubliceerde brieven. 'Zijn beschrijvingen werken simpelweg verslavend.’
Door John-Alexander Janssen 5-7 min lezen
‘Dwalen door Parijs. Het zal nooit ophouden heerlijk te zijn.’ In zijn Kronkels schreef Simon Carmiggelt ook over Parijs. Altijd met liefde. Hij kende de stad op zijn duimpje en gunde zich de tijd om rustig te observeren. John-Al...