Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!
Vrouwen die schrijven krijgen soms kinderen. Ter ere van Moederdag bekijkt Renée van Marissing in het Literatuurmuseum mooie, soms ontroerende foto’s van schrijvers met hun kinderen.
Door Renée van Marissing 3-5 min lezen
‘Wat moest ik met een boek? Zoiets las je toch niet?’ Hoe Jo Boer op onorthodoxe wijze leerde lezen en uiteindelijk de wereld van de schrijvers en de literatuur ontdekt.
Door Renée van Marissing 4-6 min lezen
‘Een lachertje voor later’, noemt Joke van Leeuwen de pastiche die ze schreef op een gedicht van Gerrit Komrij, waarin ze zijn vrouwonvriendelijke uitspraken hekelt. De NRC weigerde de tekst te plaatsen, maar waarom?
Door Renée van Marissing 3-5 min lezen
Door omstandigheden gedwongen begon Jo Boer met schrijven. Op het hoogtepunt van haar schrijverscarrière, omstreeks 1948, vertelt ze in een lezing prachtig over haar ambivalente houding tegenover de taal.
Door Renée van Marissing 3-5 min lezen
Tonke Dragt maakte zelf alle illustraties in De brief voor de koning, nu te zien als Netflix-serie. In de map met originele tekeningen zijn nog enkele te vinden die niet in het boek zijn opgenomen.
Door Renée van Marissing 4-6 min lezen
Het vierde prozaboek van schrijver en dichter Lidy van Marissing bestaat uit een filmische montage van beeldenreeksen en observaties. Wat is het effect van deze montagetechniek op de lezer?
Door Renée van Marissing 3-5 min lezen
Van de liefdeslijn die was bedacht voor een verfilming van Kruistocht in spijkerbroek, gruwde Thea Beckman. ‘Blijkbaar kan er tegenwoordig geen film meer gemaakt worden zonder romance,’ schreef ze in 1991.
Door Renée van Marissing 3-5 min lezen
Het thema van de Boekenweek 2019 is opgehangen aan ‘De Moeder de Vrouw’ van Nijhoff. Dat werd de inzet van een felle controverse. Daarbij is het, zo stelt Renée van Marissing, ook wel relevant te bedenken hoe respectievelij...
Door Renée van Marissing
Judith Herzbergs toneelstuk Leedvermaak heeft een onuitwisbare indruk gemaakt door de schijnbaar luchthartige manier waarop het zwijgen over oorlogservaringen wordt verwoordt. Renée van Marissing bekijkt de handschriften van Herzberg.
Door Renée van Marissing
Simon Vestdijk had de tv-bewerking gezien die Yvonne Keuls had gemaakt van De boeken der kleine zielen. ‘Die vrouw heeft begrepen dat televisie iets anders is dan een boek.’ Hij stemde ermee in dat zij ook zijn roman De...
Door Renée van Marissing