Lucebert

1967

P.C. Hooft-prijs
In 1968 is de P.C. Hooft-prijs 1967, dit jaar bestemd voor po√ęzie, uitgereikt aan Lucebert.

De P.C. Hooft-prijs 1967 voor het oeuvre van Lucebert is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit H.C. ten Berge, C. Buddingh, C.J.E. Dinaux, Karel Meeuwesse (voorzitter), Huub Oosterhuis, Koos Schuur, Ellen Warmond en H.J. Michaël (ambtelijk secretaris). Aan de prijs is een bedrag verbonden van fl. 8.000.

 

Lucebert, pseudoniem van Lubertus Jacobus Swaanswijk (Amsterdam, 15 september 1924 – Alkmaar, 10 mei 1994), was de zoon van een huisschilder. Zijn moeder liet haar gezin achter toen hij twee jaar was. Na de driejarige ulo had hij tijdelijke kantoorbaantjes en bezocht hij de kunstnijverheidsschool. Tijdens de oorlog werd hij gedwongen tewerkgesteld in Duitsland. Na de oorlog leidde hij een aantal jaren een zwervend bestaan. Hij reisde naar Parijs, Rome, Berlijn en Zuid-Frankrijk. Via Gerrit Kouwenaar sloot hij zich aan bij de schilders en dichters van de Experimentele Groep. In 1953 verhuisde hij naar Bergen, waar hij bleef wonen met vrouw en kinderen, al woonde hij sinds 1973 ook een deel van het jaar in het Spaanse Alicante. Lucebert dichtte, tekende en schilderde. Hij had veel exposities in binnen- en buitenland. Hij werd voor zijn poëzie regelmatig onderscheiden.

 

Hij kreeg drie keer de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam voor afzonderlijke gedichten en bundels. In 1965 kreeg hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre, in 1967 de P.C. Hooft-prijs en in 1983 de Prijs der Nederlandse Letteren. In 1990 ontving hij de Jacobus van Looy-prijs. Johan van de Keuken maakte drie films over Lucebert. In 1983 maakte Lucebert voor de foyer van het Letterkundig Museum in Den Haag een grote wandschildering.

Fragment uit het juryrapport

Een citaat uit het juryrapport:
‘Volgens het oordeel van alle juryleden is Lucebert niet slechts een der belangrijkste dichters van onze eeuw, doch ook een der zeer weinige, die men op één lijn kan stellen met de beste dichters in het buitenland.’

Uitreiking

De prijs is in 1968 uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst.

 

 

 

Credits portretfoto: Rob Bogaerts / Anefo / Nationaal Archief