Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(30)

Over de auteur
Yannick Dangre

Yannick Dangre

Schrijver

Yannick Dangre (1988) studeerde Nederlandse en Franse literatuur. In 2010 debuteerde hij met de roman Vulkaanvrucht, waarmee hij de Vlaamse Debuutprijs in de wacht sleepte. Voor zijn eerste dichtbundel Meisje dat ik nog moet (2011) kreeg hij de Herman de Coninckprijs.
Yannick Dangre

Marcellus Emants bleek niet bestand tegen de zachtheid van zijn kind

Yannick Dangre bekijkt de correspondentie van Marcellus Emants en zijn dochter Eva. Hij krijgt een tedere blik achter de schermen, die contrasteert met het pessimistische werk van de schrijver.

4 minuten lezen

Yannick Dangre

Hélène Swarth, het vergeten ‘Hart’ van de Nederlandse letterkunde

Meteen na haar debuut in 1883 werd Hélène Swarth de hemel in geprezen. Willem Kloos noemde haar zelfs ‘het zingende Hart in onze letterkunde’. Maar op haar 81ste stierf zij vereenzaamd en vergeten.

5 minuten lezen

Yannick Dangre

Opvallend dat deze bijna profetische roman zo snel vergeten werd, net als Frits Lapidoth zelf

In de roman Goëtia schetst Frits Lapidoth een kritisch portret van het 19de-eeuwse Parijse occultisme. Yannick Dangre pleit voor herontdekking van deze vergeten parel. 

5 minuten lezen

Yannick Dangre

De in brons gegoten zinnen van Maurice Gilliams, de kleine Proust van Antwerpen

Maurice Gilliams was beroemd en veelbekroond in zijn tijd. Zijn roman Elias of het gevecht met de nachtegalen heeft inmiddels canonieke status, maar waar ging dit beroemde werk met de intrigerende titel nu weer over? 

4 minuten lezen

Couperusjaar
Yannick Dangre

De stille krachtsinspanning

De stille kracht is één van de bekendste werken van Louis Couperus. Meer dan een eeuw na publicatie is de roman nog altijd actueel, meent Yannick Dangre. Tijdens het lezen van het originele manuscript ontdekt hij een be...

3 minuten lezen

Yannick Dangre

Vroman en de Kennedy’s: ‘Ik hou niet erg van presidenten, maar van deze, en van zijn gezin, hield ik veel’

Leo Vroman koesterde een grote sympathie voor de inmiddels legendarische presidentiële Kennedy-familie. En die gevoelens bleken warempel wederzijds, ontdekt Yannick Dangre in het Literatuurmuseum.

5 minuten lezen

Yannick Dangre

In ‘De bomen’ van Stijn Streuvels blijken de reuzen van de natuur even moordlustig als wij

In 1909 schreef Stijn Streuvels een verhaal over wat er gebeurt als de mens steeds verder vervreemd raakt van de natuur. De angstwekkende parallellen met onze tijd liggen voor de hand, schrijft Yannick Dangre. 

6 minuten lezen

Yannick Dangre

De boeiende tragiek van Neel Doff, geestelijk moeder van Keetje Tippel

Met het beroemde relaas van haar behoeftige jeugd en haar redding uit de armoede werd Neel Doff op latere leeftijd een gevierd auteur. Haar ‘Keetje Tippel’ werd zo bekend, dat de schrijfster er zelf achter verdween. 

7 minuten lezen

Yannick Dangre

De herkenbare worstelingen van Elsschot: ‘Ik verdom het verder te willen springen dan mijn stok lang is’

In de winter van 1933 legde Willem Elsschot opgewekt de laatste hand aan zijn nieuwe novelle Tsjip. Maar de publicatie ging gepaard met de nodige worstelingen, blijkt uit zijn briefwisselingen. Een troost om die te lezen.

4 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!