Artikelen van onze curatoren

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers! 

Resultaten(7)

Over de auteur
Bregje Hofstede

Bregje Hofstede

Schrijver

Bregje Hofstede (1988) studeerde kunstgeschiedenis en Frans. Haar debuutroman De hemel boven Parijs (2014) werd vertaald naar het Deens en Duits. In 2016 volgde de essaybundel De herontdekking van het lichaam. Ze schrijft voor diverse kranten, tijdschriften en voor De Correspondent. 

Tussen zwemmende ijsberen en stijgend water vissen naar vrolijkheid

Bregje Hofstede bekeek in het Literatuurmuseum de originele tekeningen en schetsen van het woordeloze prentenboek De boomhut, van Marije Tolman en haar vader Ronald Tolman.

Door Bregje Hofstede 3-5 min lezen

De kist

Lucebert beschilderde een kist waarop zich een drama in twee delen afspeelt.
Bregje Hofstede analyseert het zwaard, de blinddoek en de twee onthoofdingen en concludeert dat de verblinding door een blinde wordt opgelegd.

Door Bregje Hofstede 2-4 min lezen

Being boiled hurts

Wie eenmaal een kreeft getekend heeft, kan er geen meer eten. Daar is Bregje Hofstede van overtuigd. Ze laat zich inspireren door Zeepijn van Charlotte Mutsaers.

Door Bregje Hofstede

Aladdin en de wondertamp

Bregje Hofstede schreef voor het Literatuurmuseum een sprookje over een prinses, genaamd Jasmin, ze was prachtig om te zien. Een 
vriendin vertelde over Aladdin over wie het gerucht ging dat hij een tamp had van magische proportie…

Door Bregje Hofstede

De viltjes van Fieret

Op een bierfiltje tekende Gerard Fieret, dichter en fotograaf, een zelfportret, een café, een blik op het leven zoals gezien door de bodem van een bierglas. Bregje Hofstede zag het en ontdekte wat een tegestoloog is.

Door Bregje Hofstede 3-5 min lezen

Met de vlekken achterblijven

Er is iets aan de schildersezel van Lucebert dat Bregje Hofstede ontroert. ‘Jarenlang is het een instrument geweest, de drager van werk. De verfvlekken die ik nu bekijk, zijn niet gepland en nooit om zichzelf bewonderd.’

Door Bregje Hofstede 2-4 min lezen

Vier schrijvers: Bregje Hofstede

Ontdek hoe literatuur ontstaat! Vier schrijvers werken vier weken lang aan een verhaal en doen verslag van hun creatieve ups en downs.

Door Bregje Hofstede