Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!
In 1909 schreef Stijn Streuvels een verhaal over wat er gebeurt als de mens steeds verder vervreemd raakt van de natuur. De angstwekkende parallellen met onze tijd liggen voor de hand, schrijft Yannick Dangre.
Door Yannick Dangre 4-6 min lezen
Met het beroemde relaas van haar behoeftige jeugd en haar redding uit de armoede werd Neel Doff op latere leeftijd een gevierd auteur. Haar ‘Keetje Tippel’ werd zo bekend, dat de schrijfster er zelf achter verdween.
Door Yannick Dangre 6-8 min lezen
In de winter van 1933 legde Willem Elsschot opgewekt de laatste hand aan zijn nieuwe novelle Tsjip. Maar de publicatie ging gepaard met de nodige worstelingen, blijkt uit zijn briefwisselingen. Een troost om die te lezen.
Door Yannick Dangre 3-5 min lezen
‘Gelooft u mij, wij zijn geen mensen voor een gesprek met elkaar,’ schreef Ida Gerhardt aan A. Roland Holst. Aan die bittere vaststelling waren heel wat verwijten voorafgegaan. Verwijten van onbegrip, onrecht en onderwaardering.
Door Yannick Dangre 6-8 min lezen
In hun brieven waren Aya Zikken en Marie-Sophie Nathusius genadeloos eerlijk. Over elkaars werk, over hun woelige vriendschap. Over de positie van de vrouw en hun worstelingen met het huwelijk. ‘Waarom moet dat per se slagen van onszelf?’
Door Yannick Dangre 5-7 min lezen
Schrijvers laten zich niet dwingen politiek stelling te nemen. Rudy Kousbroek ondervond het toen hij in 1954 collega’s vroeg zijn pamflet tegen de herbewapening van West-Duitsland mede te ondertekenen.
Door Yannick Dangre 5-7 min lezen
Weinigen zullen het oeuvre van Mulisch humoristisch noemen. Toch heeft hij wel degelijk werken geschreven die op de lach mikken. Zoals de eenakter De knop. Een doldwaze klucht en nog angstaanjagend actueel.
Door Yannick Dangre 4-6 min lezen
Remco Campert is zondag 28 juli negentig geworden. Die mythische leeftijd is aanleiding voor een terugblik naar het prille begin, toen hij door Simon Vinkenoog werd betrokken bij een groep experimentele dichters die naar Parijs trok.
Door Yannick Dangre 5-7 min lezen
Schrijversvrienden Willem Kloos en Hein Boeken voerden bijna een halve eeuw een intense correspondentie. Gelijkwaardig was de vriendschap niet: in de brieven wordt de hiërarchie tussen de literaire superster en de waterdrager pijnlijk duide...
Door Yannick Dangre
Ze waren al op leeftijd toen F.C. Terborgh en Adriaan Roland Holst hun vriendschapsbanden aanhaalden. Dat resulteerde in een eigentijdse correspondentie over politiek, persoonlijke levensinzichten en de zin en onzin van antidepressiva.
Door Yannick Dangre