Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(27)

Over de auteur
Yannick Dangre

Yannick Dangre

Schrijver

Yannick Dangre (1988) studeerde Nederlandse en Franse literatuur. In 2010 debuteerde hij met de roman Vulkaanvrucht, waarmee hij de Vlaamse Debuutprijs in de wacht sleepte. Voor zijn eerste dichtbundel Meisje dat ik nog moet (2011) kreeg hij de Herman de Coninckprijs.
Yannick Dangre

De in brons gegoten zinnen van Maurice Gilliams, de kleine Proust van Antwerpen

Maurice Gilliams was beroemd en veelbekroond in zijn tijd. Zijn roman Elias of het gevecht met de nachtegalen heeft inmiddels canonieke status, maar waar ging dit beroemde werk met de intrigerende titel nu weer over? 

4 minuten lezen

Couperusjaar
Yannick Dangre

De stille krachtsinspanning

De stille kracht is één van de bekendste werken van Louis Couperus. Meer dan een eeuw na publicatie is de roman nog altijd actueel, meent Yannick Dangre. Tijdens het lezen van het originele manuscript ontdekt hij een be...

3 minuten lezen

Yannick Dangre

Vroman en de Kennedy’s: ‘Ik hou niet erg van presidenten, maar van deze, en van zijn gezin, hield ik veel’

Leo Vroman koesterde een grote sympathie voor de inmiddels legendarische presidentiële Kennedy-familie. En die gevoelens bleken warempel wederzijds, ontdekt Yannick Dangre in het Literatuurmuseum.

5 minuten lezen

Yannick Dangre

In ‘De bomen’ van Stijn Streuvels blijken de reuzen van de natuur even moordlustig als wij

In 1909 schreef Stijn Streuvels een verhaal over wat er gebeurt als de mens steeds verder vervreemd raakt van de natuur. De angstwekkende parallellen met onze tijd liggen voor de hand, schrijft Yannick Dangre. 

6 minuten lezen

Yannick Dangre

De boeiende tragiek van Neel Doff, geestelijk moeder van Keetje Tippel

Met het beroemde relaas van haar behoeftige jeugd en haar redding uit de armoede werd Neel Doff op latere leeftijd een gevierd auteur. Haar ‘Keetje Tippel’ werd zo bekend, dat de schrijfster er zelf achter verdween. 

7 minuten lezen

Yannick Dangre

De herkenbare worstelingen van Elsschot: ‘Ik verdom het verder te willen springen dan mijn stok lang is’

In de winter van 1933 legde Willem Elsschot opgewekt de laatste hand aan zijn nieuwe novelle Tsjip. Maar de publicatie ging gepaard met de nodige worstelingen, blijkt uit zijn briefwisselingen. Een troost om die te lezen.

4 minuten lezen

Yannick Dangre

‘Twee maal, in de ergste nood riep ik uw hulp in’ – de wrokkige woorden van Ida Gerhardt

‘Gelooft u mij, wij zijn geen mensen voor een gesprek met elkaar,’ schreef Ida Gerhardt aan A. Roland Holst. Aan die bittere vaststelling waren heel wat verwijten voorafgegaan. Verwijten van onbegrip, onrecht en onderwaardering.

7 minuten lezen

Yannick Dangre

Twee moderne schrijfsters in een niet altijd moderne tijd: Aya Zikken en Marie-Sophie Nathusius

In hun brieven waren Aya Zikken en Marie-Sophie Nathusius genadeloos eerlijk. Over elkaars werk, over hun woelige vriendschap. Over de positie van de vrouw en hun worstelingen met het huwelijk. ‘Waarom moet dat per se slagen van onszelf?’

6 minuten lezen

Yannick Dangre

Wanneer moet een schrijver politiek stelling nemen? ‘Het gaat om het redden van onze levens’

Schrijvers laten zich niet dwingen politiek stelling te nemen. Rudy Kousbroek ondervond het toen hij in 1954 collega’s vroeg zijn pamflet tegen de herbewapening van West-Duitsland mede te ondertekenen.

6 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!