Charlotte Mutsaers

Fox Terriers

Met Dar

Dieren poseren nooit als er een portret van ze wordt gemaakt. Hooguit kijken ze verbaasd of argwanend naar de vreemde met de lens zonder te begrijpen wat hij uitspookt. Verder dragen ze gene kleding, make-up, brillen, haarbanden, of sieraden. Dit alles maakt portretfoto’s van dieren radicaal anders, tijdlozer en vooral ‘echter’ dan mensenfoto’s.

Alle honden waarmee ik geleefd heb, beschikten al na vijf jaar over een vocabulaire van een paar honderd woorden, adressen en eigennamen incluis. Ik heb het dan over woorden die herkend worden zonder enige begeleidende hulp als handgebaren, geur, klank of gezichtsuitdrukking (al is het herkennen daarvan ook niet mis) ~Zelfs gefluisterd werden deze woorden dadelijk begrepen. En behalve woorden werden ook hele zinnen verstaan, ook zinnen zonder concrete zelfstandige naamwoorden zoals het is gedaan (bij het beëindigen van een spelletje) of ga eens kijken wie er is. Onze huidige hond verstaat zelfs zoveel dat mijn man en ik bepaalde zaken die hem betreffen, alleen nog maar in het Frans bepraten. Maar ook dat begint hij door te krijgen. Liep hij eerst alleen bij het dierenarts hard weg, nu maakt hij zich ook al bij het woord vétérinaire ijlings uit de voeten. We hebben duidelijk gemerkt dat hij beide woorden van toepassing acht op een en dezelfde persoon.

Archief

Met Plume

Plume heeft me altijd bij het schrijven geïnspireerd. Zonder Plume had ik nooit Rachels rokje kunnen schrijven. Dat boek is een poging tot dierwording. Die poging is gedeeltelijk gelukt. Gedeeltelijk omdat het leunt op een medium dat dieren nu net niet nodig hebben: de woordelijke taal. Liever zou ik het ook zonder doen.

Bont

Een circus voor de geest

Charlotte Mutsaers zou graag willen schrijven als een zwaluw: rondcirkelend, rakelings, steels. Ze zou willen kijken naar de wereld met een hondenblik. En ze zou graag kunnen rennen als een haas. Want waar een mens saai recht vooruit koerst, slaat een haas ‘haken’.

 

Welkom in de Charlottesque wereld waarin u haken kunt slaan in alle fascinaties van Charlotte Mutsaers.

 

Charlotte Mutsaers (2 november 1942) was de tweede dochter van Mies Lely (1916-1977) en Barend Mutsaers (1906-1980). Van vaderszijde stamt ze uit een eeuwenoud patriciërsgeslacht. Haar moeder was een telg uit de familie Lely. Haar overgrootvader bedacht het plan voor de Zuiderzeewerken.

Charlotte groeide op aan de Nieuwegracht in Utrecht. De vakanties bracht ze door in Wijk aan Zee of bij haar grootouders in Kapellen bij Antwerpen. Na de lagere school doorliep ze het Stedelijk Gymnasium dat in het eerste deel van Rachels rokje wordt beschreven. Ze was redacteur van de schoolkrant Apophoreta, net als haar eerste echtgenoot Ton Anbeek van der Meijden. In Amsterdam studeerde ze Nederlands en daarna aan de Rietveld Academie schilderen en vrije grafiek. Aan diezelfde opleiding was ze jarenlang als docente verbonden. In 1973 trouwde ze met de Neerlandicus Jan Fontijn. Met hem woont ze tegenwoordig afwisselend in Amsterdam en Oostende. De zomers brengen ze in Frankrijk door.

In de jaren zeventig en tachtig maakte ze voornamelijk beeldend werk: schilderijen, grafiek, boekomslagen, postzegels en covers van tijdschriften. Beroemd werden vooral haar reeksen schilderijen ‘Piëta’ en ‘La belle et la bête’. Geleidelijk aan verschoof het accent van beeldende kunst naar literatuur. In 1988 verscheen de roman De markiezin en in 1990 de bundel Kersebloed. Ze gaf in dat boek, maar ook in Paardejam en Zeepijn aan het begrip ‘essay’ eem heel persoonlijke en dartele inhoud. Een groot publiek bereikte ze met haar romans Rachels rokje (1994) en Koetsier Herfst (2008).

In 2010 kreeg ze de P.C. Hooft-prijs voor verhalend proza: ‘Het werk van Charlotte Mutsaers is een feest voor lezers die hun geest willen laten waaien.’ Momenteel werkt ze aan een nieuw boek, ‘een tussenvorm van roman en beschouwing’ die zal verschijnen bij de nieuwe uitgeverij Das Mag.

Het werk van Charlotte Mutsaers

1 Het circus van de geest

2 Mijnheer Donselaer zoekt een vrouw

3 Paardejam

4 De markiezin

5 Rachels rokje

6 Zeepijn

7 Hazepeper

8 Hanegeschrei

9 Bont

10 Kersebloed

11 Rachels rokje

12 Dooier op drift

13 Koetsier herfst

14 Pedante pendules en andere wekkers

15 Sodom revisited