‘Een nieuwe roman van Joseph Roth is een gebeurtenis. De prachtige romans, die hij schreef, die hij dichtte, om het juister te zeggen, zijn gemeengoed geworden van talloozen op heel den wereldbol,’ schreef De Tijd op 31 maart 1939 bij het verschijnen van Die Kapuzinergruft bij uitgeverij De Gemeenschap.
De Gemeenschap verwachtte veel van het binnenhalen van de schrijver van beroemde romans als Radetzkymars en Hiob, in een periode waarin het financieel niet goed ging met de uitgeverij. Joseph Roth verwachtte op zijn beurt veel van de katholieke uitgeverij, na teleurstellende ervaringen met de Nederlandse uitgeverijen Querido en Allert de Lange. Maar de samenwerking zou allerminst voorspoedig verlopen en leverde geen van beide partijen financieel voordeel op.
Joseph Roth kwam via Anton van Duinkerken bij De Gemeenschap. Hun eerste contact volgde op een recensie over Roths Der Antichrist die Van Duinkerken schreef voor het emigrantenweekblad Das Neue Tage-Buch in oktober 1934. Vanuit Nice – de sowieso al weinig honkvaste ‘hotelmens’ Roth leefde vanaf de dag van Hitlers machtsovername in ballingschap – schreef hij Van Duinkerken een dankbrief en een half jaar later leerden ze elkaar persoonlijk kennen.