De bron van Medusa: de novelle van Lodeizen
In het archief van dichter en schrijver Hans Lodeizen (1924-1950) in het Literatuurmuseum ligt tussen de verschillende documenten en manuscripten een dubbelgevouwen papier. Het is een lijst met voornemens die in fases lijkt te zijn geschreven, de eerste vijf onderwerpen zijn genummerd, de overige niet. Vier zwarte strepen groeperen en onderscheiden de verschillen actiepunten.
Deze lijst moet Lodeizen gemaakt hebben in 1945, toen hij korte tijd in Leiden studeerde. Hij had twee jaar eerder al examen gedaan en zijn gymnasiumdiploma gehaald en wilde in 1943 gaan studeren, maar de Leidse universiteit was op last van de Duitsers gesloten. Uiteindelijk begon hij twee jaar later met zijn rechtenstudie.
Biograaf Koen Hilberdink schrijft hoe Lodeizen rond zijn dertiende het boek De weg tot het inzicht van filosoof J.D. Bierens de Haan las en gegrepen werd door de teksten over systematisme als levenskunst.
Ik besteedde dan ook vele uren en vele dagen plannen makend voor mijn toekomst – op mijn bureau lag een dikke map met schema's en jaartallenlijstjes, met de datums voor het verschijnen van mijn respectievelijke boeken, met de jaren aangewezen voor liefdesavonturen, en de jaren bestemd voor werk.