Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(51)

Over de auteur
Bertram Mourits

Bertram Mourits

Hoofd Collecties Literatuurmuseum

Bertram Mourits (1969) promoveerde op de poëzie van de Zestigers en schrijft over literatuur in o.a. De Gids en Poëziekrant.  Met Pieter Steinz maakte hij over popmuziek de boekenreeks Luisteren&cetera. Tot 2018 was hij hoofdredacteur non-fictie en poëzie bij Atlas Contact.
Bertram Mourits

Anton de Kom dichtte over vrijheid en liefde

Anton de Kom was in zijn gedichten niet minder strijdbaar dan in Wij slaven van Suriname. Deze maand verscheen Vandaag vrij, altijd vrij, een nieuwe bundeling van zijn gedichten. Over vrijheid schreef De Kom zijn hele leven.  

6 minuten lezen

Bertram Mourits

Foto’s, schilderijen en prullaria: de Tentoonstelling voor Letterkunde in 1923

Het Literatuurmuseum opende zijn deuren in 1954, maar de kiem ervan werd al in 1923 gelegd. Bertram Mourits onderzoekt welke stappen er 100 jaar geleden al genomen werden om het literaire erfgoed te kunnen bewaren.

5 minuten lezen

Bertram Mourits

Sinterklaas 1943: Godfried Bomans heeft papier voor madame mère

Godfried Bomans was zo nu en dan een duistere romanticus, maar evengoed was hij een olijk rijmelaar. Vorig jaar dook er weer een gedicht van hem op: het sinterklaasversje voor madame mère.

4 minuten lezen

Bertram Mourits

Allergoddelijkst marmer op de werkkamer van Couperus

Louis Couperus (1863-1923) hield van de antieke tijd, daarvan getuigen meerdere romans, en nog meer verhalen. Hij ontleende de inspiratie daarvoor uit wat hij zelf ‘antiek toerisme’ noemde, aan klassieke teksten, en zo nu en dan ook aan e...

5 minuten lezen

Bertram Mourits

Hoe een Limburgse Tachtiger uiteindelijk Victor Hugo toch ontmoette

Het archief van Frans Erens is groot en imposant, en het staat sinds kort in het Literatuurmuseum. Het is een schatkist van literatuur- en kunstgeschiedenis. En natuurlijk ook van een aantal sterke verhalen.

5 minuten lezen

Bertram Mourits

‘Overdreven woorden in overdreven hevige impuls.’ Over de oorlogsbrieven van Lucebert

De brieven die Lucebert schreef aan jeugdvriendin Tiny Koppijn zitten vol jeugdige hartstocht en overmoed, maar het zijn ook brieven met een vaak schokkende inhoud. Nergens anders laat Lucebert zich zó extreem uit.

7 minuten lezen

Bertram Mourits

In de handen van Ingrid Jonker veranderde alles in poëzie

Ingrid Jonker is een van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse dichters. Ze overleed jong, dreigde in de vergetelheid te raken, maar werd daar door Nelson Mandela uit gehaald. Via een wonderlijke omweg kwam haar archief in het Literatuurmuseum terecht.

6 minuten lezen

Bertram Mourits

Tussen de serieuze Vijftigers was Remco Campert de vrolijkste

Remco Campert was de laatste Vijftiger. Zijn hele leven stond hij midden in de literaire wereld – zelfs al had die wereld aan het eind van zijn leven een geheel ander karakter. Een terugblik op de jaren vijftig en zestig.

5 minuten lezen

Bertram Mourits

De kern van Brakmans schrijverschap: ‘Ik wil je een verhaal vertellen, alleen ik weet nog niet precies welk’

Het oeuvre van Willem Brakman wekt de indruk van een moeiteloos tot stand gekomen geheel. Maar de schriftjes die in het Literatuurmuseum liggen, vertellen een ander verhaal.

4 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!