Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(12)

Over de auteur
Mohammed Benzakour

Mohammed Benzakour

Schrijver

Mohammed Benzakour (1972) is schrijver, columnist, essayist, socioloog, schaker, imker, visser en amateurastronoom. In 2014 won hij met Yemma de E. du Perronprijs en een jaar later kreeg zijn roman De koning komt de ANV Debutantenprijs. Hij schrijft een feuilleton en columns voor o.a. NRC Handelsblad
Mohammed Benzakour

Ruikend lezen in de boekenkast van Couperus

Mohammed Benzakour betrapt zichzelf steeds vaker op papiersnuffelen in boekhandels. In het Literatuurmuseum krijgt hij de unieke kans om de verrukkelijke oud-papier-aroma's van de boeken uit Louis Couperus' bibliotheek op te snuiven. 

3 minuten lezen

Mohammed Benzakour

Daar staat ’ie, groot en plechtig rijzend op de linkerhoek van het bureau: de schemerlamp van Couperus

In de werkkamer van Couperus stond een mooie, bronzen schemerlamp met zalmroze zijden kap en behangen met kwastjes. Is dit de lamp bij welks licht ‘de beste’ roman uit de vaderlandse geschiedenis tot stand kwam?

4 minuten lezen

Mohammed Benzakour

Tjalie Robinson: de grootste ongehoorde stem van de Indo-Europeaan

Mohammed Benzakour ontdekt de voor hem onbekende Indo-schrijver Tjalie Robinson. Een schrijver met een unieke literaire stem, die weinig taboes uit de weg ging en graag met de vuisten erop beukte.

6 minuten lezen

Mohammed Benzakour

In deze alsmaar grimmigere wereld is Tjalie Robinson actueler dan ooit

Mohammed Benzakour laat deze keer Tjalie Robinson zelf aan het woord, wiens leven zich bewoog op het snijvlak van velerlei culturen. Een romantische socialist van wie verhalen en verslagen een niveau bereikten dat zeldzaam is.

7 minuten lezen

Mohammed Benzakour

Pas in de diepte leert men zijn hoogte kennen: Godfried Bomans op Rottumerplaat

Godfried Bomans ervoer zijn week op Rottumerplaat in de zomer van 1971 als een martelgang. Volgens Mohammed Benzakour lag dat niet aan zijn karakter, maar aan de duur van de expeditie: die was simpelweg te kort.

7 minuten lezen

Mohammed Benzakour

‘Alleen op dit eiland kan ik wonen...’ Het medicijn tegen Slauerhoffs tomeloze rusteloosheid

Zijn onblusbare reislust, zijn eeuwige hang naar de verte, ze dreven J.J. Slauerhoff naar alle uithoeken van de aarde. Was er nu echt geen remedie tegen die eeuwige rusteloosheid? Jawel, denkt Mohammed Benzakour, het is hem alleen nooit vergund.

7 minuten lezen

Mohammed Benzakour

Polspijn onder de Italiaanse zon

Hoe kan het dat zo’n beklemmende, provinciale roman als Een Hollandsch drama uit je pen vloeit als je al 15 jaar woont in een zonnig Italiaans vissersdorpje? Van Schendel schreef er elk jaar een boek, maar dat leverde hem ook iets anders op.

6 minuten lezen

Mohammed Benzakour

Unieke tv: Gerard & Karel

Mohammed Benzakour bekijkt het eerste en gelijk laatste duo-interview met literaire broers Gerard Reve en Karel van het Reve. Een vermakelijk interview en bovenal: unieke televisie, óók vanwege de brandende actualiteit ervan.

5 minuten lezen

Mohammed Benzakour

Denkend aan Marsman: Het vingerkootje uit de Golf van Biskaje

‘Misschien worden zij afgeslacht / voordat zij den morgen zien,’ dichtte Hendrik Marsman. Mohammed Benzakour verdiept zich in de dichter die zelf, ’s nachts in de Golf van Biskaje ten onder gegaan, de morgen van 21 juni 1940 ni...

6 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!