Artikelen van onze curatoren

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers! 

Resultaten(18)

Over de auteur
Dick Welsink

Dick Welsink

Oud-conservator Literatuurmuseum

Dick Welsink (1953) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, met als specialisatie de 19de eeuw. Hij was redacteur van Aarts’ Letterkundige Almanak en editeur van o.a. de verzamelde gedichten van Kees Stip en Daan Zonderland. Als conservator maakte hij vele tentoonstellingen en publicaties voor het Literatuurmuseum.

Willy van der Heide, Sylvia Sillevis, Zsa Zsa Ferguson, Joke Raviera: wie was W.H.M. van den Hout?

Het bekendst is hij geworden als Willy van der Heide, schrijver van de populaire Bob Evers-reeks. Maar onder weer andere pseudoniemen schreef hij ook meisjesboeken, herdenkingspoëzie, pornoverhalen voor Candy en een romanreeks.

Door Dick Welsink 5-7 min lezen

Ooit ‘dichters van morgen’, nu verdwenen in de nevelen van de tijd

In 1958 zagen 59 jonge dichters hun poëzie verschijnen in de door Ad den Besten samengestelde bloemlezing Dichters van morgen. Een beloftevolle titel, maar van de meesten werd daarna nog zelden gehoord. 

Door Dick Welsink 5-7 min lezen

‘O, vorst van rijm en maten!’ 200 jaar geleden werd J.J.L. ten Kate geboren

Volslagen belachelijk werd hij gemaakt, maar hij was in zijn tijd ook een grootheid: de dominee-dichter J.J.L. ten Kate. Nu, tweehonderd jaar na zijn geboortedag, is hij vrijwel totaal vergeten.

Door Dick Welsink 4-6 min lezen

Een heel artiestenleven, in zeven plakboeken door Speenhoff zelf gedocumenteerd

Mateloos populair is hij geweest, J.H. Speenhoff, de op 23 oktober 150 jaar geleden geboren dichter en zanger. Hij legde het zelf vast in zeven plakboeken.

Door Dick Welsink 5-7 min lezen

De jonge Nowee op de vingers getikt

Toen Paul Nowee de Arendsoog-reeks van zijn plotseling overleden vader mocht overnemen, had de uitgever nogal wat aan te merken op zijn schrijfstijl: gebrekkige interpunctie, stijlfouten en te veel God.

Door Dick Welsink 4-6 min lezen

De lotgevallen van een reissecretaire

Op zijn 16de kreeg Jacques Perk deze reissecretaire, die zich nu in het Literatuurmuseum bevindt. Nam hij die mee naar Luxemburg in de zomer van 1879, waar de jong gestorven dichter begon aan de sonnettencyclus voor zijn vakantieliefde Mathilde?

Door Dick Welsink 4-6 min lezen

Tom Poes in den vreemde

Al in december 1941 werden in een Tsjechisch tijdschrift afleveringen opgenomen van Tom Poes’. En dat terwijl hij pas net zijn opwachting had gemaakt in De Telegraaf. Hoe was zo’n snelle entree in het buitenland mogelijk, nota...

Door Dick Welsink

Een dubbelleven in strips en sonnetten

Weinig poëzielezers zullen hebben geweten dat Patty Scholten 40 jaar lang de scenariste van de zeer succesvolle tienermeidenstrip Noortje is geweest. Andersom zal waarschijnlijk niet één lezer van die strip van haar dichtbundels op...

Door Dick Welsink

Een door en door gespleten persoonlijkheid

Het Literatuurmuseum bezit een velletje papier met de handtekening van Piet Paaltjens en een door François HaverSchmidt ondertekende verklaring van echtheid. Paaltjens was het pseudoniem waaronder de predikant HaverSchmidt zijn gedichten schre...

Door Dick Welsink

De Groote Oorlog

Honderd jaar geleden, op 11 november 2018, kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog. ‘Het kanon zwijgt. Een eindelooze rust is over de wereld gedaald.’ Dat schreef Henri van Booven op die dag in het ‘Dagboek van den Oorlog&rsquo...

Door Dick Welsink