Willem Ruis: Ben je aanwezig? Ik geef nu. Over.
Godfried Bomans: Ja, ik ben hier. Over.
WR: Je klinkt wat bedrukt. Hoe is de algemene toestand? Over.
GB: Er is hier een storm. Ik kan nauwelijks tegen de wind op brullen. Het gaat me verder goed. Over.
WR: Hoe ben je de nacht doorgekomen? Wat geeft die nacht voor indruk? Over.
GB: Met de nacht heb ik het een beetje moeilijk, dat moet ik wel toegeven. ’s Avonds heb ik het moeilijk. Zo tegen halftien als het donker wordt. Over.
Een halve eeuw geleden, lang voor Joop van den Ende en John de Mol medialand bepaalden, werd in dit land radiogeschiedenis geschreven. VARA/AVRO bedachten een buitengewoon fraai concept: schrijver woont in totale afzondering op onbewoond eiland. De enige connectie met de bewoonde wereld was een radioverbinding, vanuit Warffum, Hotel de Breedenburg. De twee gegadigden, eerst Godfried Bomans, daarna Jan Wolkers, mochten in juli 1971 een week hun kampement opslaan op Rottumerplaat. Elke dag konden radioluisteraars tien minuten lang live smullen van hun verhalen, ver voor het tijdperk van internet en mobiele telefoon. Heerlijke radio, de verbinding alleen al, soms haperend, was een klein technisch wonder.
Vooropgesteld wil ik mijn lof uitspreken, nu eens niet over deze of gene schrijver, maar over Willem Ruis (vijf jaar later bestormde hij televisieland). Zelden heb ik een presentator zo eloquent zijn zinnen horen formuleren, nauwelijks onderdoend voor de stilistisch gepolijste Bomans zelf, strooiend met metaforen, zoals deze: ‘U bent net als een astronaut die op de maan landt en een mededeling heeft voor het ganse volk.’
In ’t licht van de bende brabbelaars waarmee we tegenwoordig op de kijkbuis worden opgezadeld was Willem Ruis gewis een mekka van taligheid.
Wat ook opvalt is dat deze hele expeditie bijzonder nauwgezet werd vastgelegd. Naast de dagboeken van beide heren bracht in 2007 (bijna veertig jaar later) uitgeverij Rubinstein i.s.m. het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de totale verzameling onverkorte Rottumerplaat-tapes uit; een unieke inkijk in de ongecensureerde en nooit eerder uitgezonden voor- en nagesprekken.
Het Literatuurmuseum beschikt ook over iets moois: een bijna volledig typoscript van enkele radio-interviews door Willem Ruis, vanaf de derde dag tot de dag voordat Bomans het eiland verlaat.