Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(22)

Over de auteur
Alma Mathijsen

Alma Mathijsen

Schrijver

Alma Mathijsen (1984) studeerde Beeld & Taal aan de Rietveld Academie en Creative Writing in New York. In 2011 debuteerde ze met de roman Alles is Carmen, waarvan de filmrechten werden verkocht. Naast romans, verhalen en toneelstukken schrijft ze ook essays voor o.a. NRC Handelsblad en Het Parool.
Alma Mathijsen

Cornélie Noordwal: een van de meest gelezen schrijfsters van haar tijd, al was dat in de kritieken niet zien

‘Over vijf en twintig jaar zal ik wel geheel vergeten zijn, er komen zooveel jongeren met belangrijke werken,’ schreef Cornélie Noordwal in 1925. Ze had gelijk en ongelijk, meent Alma Mathijsen.

3 minuten lezen

Alma Mathijsen

Als het aan Carry van Bruggen lag, bestond het Literatuurmuseum niet

‘Ik haat persoonsvereering’, schreef Carry van Bruggen in 1924 aan de grondlegger van het Literatuurmuseum. Ze wilde dan ook geen archiefstukken afstaan voor de collectie. De brief waarin ze dat uitlegt, is wél bewaard gebl...

3 minuten lezen

Alma Mathijsen

De wereld van Agnès Snitker begon en eindigde met water

Schrijven is een vorm van voorspellen, meent Alma Mathijsen. Wat dan te denken van een dichteres, die voordat ze door een vloedgolf werd opgeslokt zo vaak schreef over de dood en de zee?

3 minuten lezen

Alma Mathijsen

Amoene van Haersolte: de vergeten koningin van het liggend schrijven

Als zelfs de hoogleraren Nederlandse letterkunde je naam niet meer kennen, dan is het erg gesteld. Alma Mathijsen haalt Amoene van Haersolte, de vergeten koningin van het liggend schrijven, onder het stof vandaan.

6 minuten lezen

Alma Mathijsen

Geen toeval dat Annie M.G. Schmidt opkeek naar Mary Dorna

Zo gaat het in de verhalen van Dorna, haar karakters kunnen zich niet aanpassen, ergeren zich aan mannen en proberen uiteindelijk, soms tevergeefs, los te breken. Alma Mathijsen vraagt zich af waarom ze niet eerder op haar werk is gestuit.

4 minuten lezen

Alma Mathijsen

Veel liefs en honderd zoenen – deel 1

Annie M.G. Schmidt schreef haar moeder twee keer per week. Alma Mathijsen leest deze brieven en schrijft bijna 80 jaar later haar eigen brief aan ‘Annie’: ‘Ik zal u geen Zus noemen, dat durf ik helemaal niet.’

4 minuten lezen

Alma Mathijsen

‘Voor mijn beste vriend Paul van Loon’ – fanmail aan een favoriete griezelschrijver

Wie heeft er in de jaren negentig een brief aan Paul van Loon geschreven? Grote kans dat die nu bewaard ligt in het Literatuurmuseum. Alma Mathijsen spitte acht dozen fanmail door. 

5 minuten lezen

Alma Mathijsen

Heb ik je werkelijk Gerard genoemd?

Peter van Straaten maakte tekeningen bij columns van Karel van het Reve. Alma Mathijsen leest hun brieven: ‘als je niet tevreden bent over je kapsel bijvoorbeeld, dan kan ik dat nog bijpunten of met de onduleertang wat meer volume geven’.

3 minuten lezen

Alma Mathijsen

Zelden heb ik iemand zo verveeld zien kijken als Juliana op het Boekenbal

Je zou het een #mood kunnen noemen, de onbewogen, verveelde blik van koningin Juliana op oude foto’s van het Boekenbal. Had ze het wel naar haar zin tussen al die beleefd handenschuddende schrijvers?

4 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!