Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(12)

Over de auteur
Daan Cartens

Daan Cartens

Conservator Literatuurmuseum

Daan Cartens (1958) is dichter en essayist. Hij schrijft over literatuur voor o.a. Ons erfdeel en De parelduiker en was redacteur van Bzzlletin. Voor het museum maakte hij vele tentoonstellingen en was hij redacteur van menig Schrijversprentenboek.
Daan Cartens

‘Het woord feminisme is failliet’ – Het verhaal van uitgeverij Vita (1993-1996)

In 1993 nam Gemma Polders een feministische uitgeverij over, hernoemde die Vita, en nam zich voor uitsluitend feministische werken te publiceren. Ze gaf haar uitgeverij vijf jaar om te kijken of die levensvatbaar zou zijn. Het werden er minder.

5 minuten lezen

Daan Cartens

‘Willem gaat niet dood, die leeft veel te graag’ - Over dichter en dierbare vriend Willem van Toorn (1935-2024)

Op 18 mei stuurde Willem van Toorn zijn vrienden een mailtje: ‘Helaas moet ik het laten afweten bij de presentatie van 30 mei. Pech hè!’ Niet veel later overleed hij. Zijn goede vriend Daan Cartens kijkt terug op zijn leven.

7 minuten lezen

Daan Cartens

Inez van Dullemen (1925-2021) – Zwervend door het labyrint van het leven

Schrijfster Inez van Dullemen is 24 november op 96-jarige leeftijd overleden. Daan Cartens memoreert haar omvangrijke en veelzijdige oeuvre, en een bijzondere vriendschap. 

6 minuten lezen

Daan Cartens

De poëzie van Boutens: ‘Dit is geen droom, maar meer dan wakker zijn’

P.C. Boutens is een van onze klassieke dichters. Zijn werk geldt als moeilijk en ontoegankelijk. Alleen al daarom is het goed dat er nu een nieuwe bloemlezing uit zijn werk is verschenen.

5 minuten lezen

Daan Cartens

Hij wist wat hij zag – in memoriam Eddy Posthuma de Boer

Van schrijversacties op de Dam, fameuze avondjes bij de familie Hoornik, uitreikingen van literaire prijzen – Eddy Posthuma de Boer (1931-2021) was erbij en legde de momenten voor het nageslacht vast. 

5 minuten lezen

Daan Cartens

Weer niet... ook dit jaar dus geen Nobelprijs voor Cees Nooteboom

Nog nooit won een Nederlandstalige auteur de Nobelprijs voor de Literatuur. Simon Vestdijk en Louis Paul Boon kwamen heel dichtbij, en de laatste jaren verschijnt Cees Nooteboom steeds op de lijstjes met kanshebbers.

6 minuten lezen

Daan Cartens

De bloei van Tom van Deel was tomeloos

Verstilde momenten, tijdopnames die de glans van eeuwigheid krijgen – daar ging de poëzie van T. van Deel over. Een ode aan de man als criticus, dichter...

7 minuten lezen

Daan Cartens

Het leven deugt

‘Ik laat je alleen dus blijf bij je / zonder er te zijn, dat wel’, zo opende Anton Korteweg de eerste versie van zijn gedicht ‘Weggaan’. Op 31 januari 2019 werd hij 75 jaar.

5 minuten lezen

Daan Cartens

Heraut van de ‘heimat’literatuur

Als auteur van De Witte en vele andere volkse vertellingen was Ernest Claes, vijftig jaar geleden op 2 september overleden, ongekend populair in Vlaanderen. Dat was hij tevens als spreker, waarbij hij echter,...

8 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!