Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(5)

Over de auteur
Joost Oomen

Joost Oomen

Schrijver
Joost Oomen (1990) is schrijver, dichter en theatermaker. In 2020 debuteerde hij als romancier met Het Perenlied, waarna hij door de Volkskrant werd verkozen tot het literaire talent van 2021. Sinds september 2021 is hij columnist bij de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. In 2022 verscheen zijn tweede roman Visjes
Joost Oomen

De Haagse dandy met een stem als ‘een afschuwelijk papegaaiengeluid’

Joost Oomen verplaatst zich in Louis Couperus die als Haagse dandy lezingen gaf door het hele land. Dichters en schrijvers zijn, hoewel ze er zelf ook weleens anders over denken, nooit supersterren. Zelfs Couperus niet.

5 minuten lezen

Joost Oomen

Nu doet de schoonheid van Fritzi’s eieren het nog!

Joost Oomen bekijkt in het archief een doosje met eieren die prachtig zijn versierd door schrijfster F. Harmsen van Beek. Maar is het wel goed om die eieren te bewaren? Is het niet juist de bedoeling dat ze kapotgaan? 

5 minuten lezen

Joost Oomen

Leve Anny Schuitema, voorvechtster van de poëzie!

Actrice en voordrachtskunstenaar Anny Schuitema was in de jaren vijftig en zestig op de radio een onvermoeibaar pleitbezorgster van de poëzie. Joost Oomen duikt in haar archief en stelt zich voor hoe een dag in haar leven eruitgezien moet heb...

5 minuten lezen

Joost Oomen

Een koffer en een gouden pak: Johnny van Doorn, performing poet onderweg

Toen Joost Oomen voor het eerst Johnny van Doorn opzocht op YouTube, betrad hij een wereld van loeihard voorgedragen gedichten en vreemde pseudoniemen. In het Literatuurmuseum bekijkt hij het gouden optreedpak van ‘Johnny the Selfkicker’.

5 minuten lezen

Joost Oomen

Charlotte Mutsaers en Louis Lehmann, gezamenlijk zingend over de moord op moorddadige vissers

In welke schrijverstraditie past Joost Oomen met zijn hengel en gedichten voor vissen? Er zijn twee Nederlandse schrijvers die zich eerder in de vissenpoëzie begaven, ontdekt hij in het Literatuurmuseum.

6 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!