Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(44)

Over de auteur
Thomas Heerma van Voss

Thomas Heerma van Voss

Schrijver

Thomas Heerma van Voss (1990) debuteerde in 2009 met de roman De Allestafel, die werd gevolgd door het veelgeprezen Stern en de verhalenbundel De derde persoon. In 2017 verscheen zijn essaybundel Plaatsvervangers. Begin 2020 verscheen zijn roman Condities.

Thomas Heerma van Voss

De vergeten geschiedenis van Gandalf: een hippieblad dat taboes wilde doorbreken en werd aangeklaagd

De afbeeldingen, artikelen en literaire bijdragen in het roemruchtige tijdschrift Gandalf draaiden om humor en ‘ontluikende erotiek’. Thomas Heerma van Voss bespreekt zowel het succes als de controverse rond dit blad. 

7 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Een goed verhaal is niet zomaar klaar: de correcties van Couperus

Thomas Heerma van Voss bekijkt in het Literatuurmuseum een versie van het verhaal ‘De binocle’, door Louis Couperus zelf gecorrigeerd. Hij ontdekt dat Couperus zijn proza voortdurend een fractie specifieker maakte. 

5 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Wim de Bie en het hemelbed der Nederlandse literatuur

Bij het overlijden van Wim de Bie lag het accent logischerwijs op zijn grensverleggende televisiewerk met Van Kooten. Maar De Bie liet ook een imposant en volstrekt eigen literair oeuvre na. Thomas Heerma van Voss bekeek zijn archief.

8 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

‘Denkt u verder vooral niet van mij, dat ik een brievenschrijfziekte heb’

Helma Wolf-Catz en Ferdinand Bordewijk schreven sporadisch brieven aan elkaar. Wie deze correspondentie leest, krijgt de indruk dat zij een pupil is en hij de gelauwerde, op zichzelf gerichte docent.

7 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

De restanten van een wereld waar Slauerhoff nooit helemaal bij ging horen

Gedurende zijn vele wereldreizen nam J.J. Slauerhoff verschillende spullen mee uit China, die onderstrepen hoe begeesterd hij raakte door dat land. Thomas Heerma van Voss bekijkt een van de souvenirs: een tochtscherm.

5 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Voor grote veranderingen zijn grote gebaren nodig, en Fabriekskinderen was een groot gebaar

Een alarm laten afgaan is niet genoeg, je moet mensen ook laten voelen waarom iets écht erg is. Dat lukte J.J. Cremer in 1863 met Fabriekskinderen, waarin hij de misstanden rond kinderarbeid aan de kaak stelde. 

7 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

‘Hij was de leukste en de grootste. Echt. Verdomme’

In het museum liggen honderden kaarten van Kees van Kooten aan Remco Campert (ook Ronco Camperts, Rimmel Kamfer, Rabo Bankert en Romke Campina). Thomas Heerma van Voss sprak Van Kooten over hun vriendschap. 

8 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

‘In kontext en verschijningsvorm van het literaire tijdschrift Soma lijkt inderdaad bijna alles mogelijk’

Het literaire tijdschrift Soma werd anno 1969 vol goede moed opgericht en met een onverwoestbare glimlach geleid. Thomas Heerma van Voss ontdekt de drie lijvige Soma-mappen in het Literatuurmuseum.

7 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Ernstige oogopslag, brilletje, geen snedig bijschrift: het zelfportret van Rudolf Geel

In 1977 tekende Rudolf Geel in opdracht van literair tijdschrift De Revisor een zelfportret. Thomas Heerma van Voss bekeek de originele tekening en sprak met Geel over die periode in zijn schrijversloopbaan. 

6 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!