Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(48)

Over de auteur
Thomas Heerma van Voss

Thomas Heerma van Voss

Schrijver

Thomas Heerma van Voss (1990) schrijft romans, essays en korte verhalen. Zijn werk werd genomineerd voor onder andere de Jan Hanlo Essayprijs en de Biesheuvelprijs, en belandde op onder meer de longlist van de Libris Literatuurprijs en de ECI.

Thomas Heerma van Voss

Ad Zuiderent: ‘Zo kijk ik nu naar het schrijven. Ik laat het gebeuren. Als er niks komt, is het ook prima’

In 1977 vroeg De Revisor een aantal schrijvers een zelfportret te tekenen. Een van hen was Ad Zuiderent. Thomas Heerma van Voss bekeek het portret in het museum, en sprak de schrijver over die periode in zijn loopbaan. 

8 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Het zelfportret van Lidy van Marissing: ‘Bijna alles van toen, van mijn boeken en van de literaire wereld, is erg ver weg’

‘Ik herinner me dat naakte figuurtje nog wel, met tussen de benen dat wat mijn moeder altijd een krop sla noemde. Mensje van Keulen zei me toen: “Van Marissing, je staat naakt in De Revisor, hahaha!”’

8 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Geen tekening maken, geen liedje zingen: Hans Vervoort wilde gewoonweg schrijven

In 1977 vroeg literair tijdschrift De Revisor verschillende Nederlandse schrijvers een zelfportret te tekenen. Een van de auteurs die een bijdrage inzond was Hans Vervoort.

7 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

‘Beste Hanlo, veel dank voor je brief, ik ben er erg trots op’

Ze worden allebei nog regelmatig genoemd, maar nooit in verband met elkaar: Renate Rubinstein en Jan Hanlo. Toch hadden ze wel degelijk iets met elkaar te maken. Hun contact was summier en niet baanbrekend, maar ook veelzeggend en verrassend.

10 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

De vergeten geschiedenis van Gandalf: een hippieblad dat taboes wilde doorbreken en werd aangeklaagd

De afbeeldingen, artikelen en literaire bijdragen in het roemruchtige tijdschrift Gandalf draaiden om humor en ‘ontluikende erotiek’. Thomas Heerma van Voss bespreekt zowel het succes als de controverse rond dit blad. 

7 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Een goed verhaal is niet zomaar klaar: de correcties van Couperus

Thomas Heerma van Voss bekijkt in het Literatuurmuseum een versie van het verhaal ‘De binocle’, door Louis Couperus zelf gecorrigeerd. Hij ontdekt dat Couperus zijn proza voortdurend een fractie specifieker maakte. 

5 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Wim de Bie en het hemelbed der Nederlandse literatuur

Bij het overlijden van Wim de Bie lag het accent logischerwijs op zijn grensverleggende televisiewerk met Van Kooten. Maar De Bie liet ook een imposant en volstrekt eigen literair oeuvre na. Thomas Heerma van Voss bekeek zijn archief.

8 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

‘Denkt u verder vooral niet van mij, dat ik een brievenschrijfziekte heb’

Helma Wolf-Catz en Ferdinand Bordewijk schreven sporadisch brieven aan elkaar. Wie deze correspondentie leest, krijgt de indruk dat zij een pupil is en hij de gelauwerde, op zichzelf gerichte docent.

7 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

De restanten van een wereld waar Slauerhoff nooit helemaal bij ging horen

Gedurende zijn vele wereldreizen nam J.J. Slauerhoff verschillende spullen mee uit China, die onderstrepen hoe begeesterd hij raakte door dat land. Thomas Heerma van Voss bekijkt een van de souvenirs: een tochtscherm.

5 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!