Artikelen van onze curatoren

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers! 

Marga Minco 100

De 100ste verjaardag van Marga Minco: dat iemand halverwege zo’n lang leven al zoveel achter de rug kan hebben

Op 31 maart wordt Marga Minco 100 jaar. Op de kiekjes die werden gemaakt op haar 70ste verjaardag in 1990 zien we literaire grootheden als mensen: zittend op de bank met een bordje taart op schoot.

Door Anne van den Dool 4-6 min lezen

Alle artikelen(267)

De brief voor de koning

Kastelen, bossen, bergen, rivieren: de tekeningen van Tonke Dragt spreken tot de verbeelding

Tonke Dragt maakte zelf alle illustraties in De brief voor de koning, nu te zien als Netflix-serie. In de map met originele tekeningen zijn nog enkele te vinden die niet in het boek zijn opgenomen.

Door Renée van Marissing 4-6 min lezen

Zó druk je intimiteit uit op papier: de brieven van Connie Palmen aan Adriaan van Dis

De alledaagse briefjes die Connie Palmen schreef aan Adriaan van Dis zijn te lezen als lessen in liefhebben: ze laten zien hoe je intimiteit uitdrukt op papier. Een vaardigheid die in tijden van afstand belangrijker is dan ooit.

Door Anne van den Dool 3-5 min lezen

In zijn geliefde Austin-Healey sloeg W.F. Hermans met 160 km/uur over de kop

Slechts drie blauwe plekken hield W.F. Hermans eraan over toen hij in 1965 met zijn sportauto over de kop sloeg. Het werd wel de inzet van eindeloos juridisch gesteggel – nauwgezet bijgehouden door Hermans in twee volle dossiermappen. 

Door Thomas Heerma van Voss 5-7 min lezen

Twee moderne schrijfsters in een niet altijd moderne tijd: Aya Zikken en Marie-Sophie Nathusius

In hun brieven waren Aya Zikken en Marie-Sophie Nathusius genadeloos eerlijk. Over elkaars werk, over hun woelige vriendschap. Over de positie van de vrouw en hun worstelingen met het huwelijk. ‘Waarom moet dat per se slagen van onszelf?’

Door Yannick Dangre 5-7 min lezen

Zelden heb ik iemand zo verveeld zien kijken als Juliana op het Boekenbal

Je zou het een #mood kunnen noemen, de onbewogen, verveelde blik van koningin Juliana op oude foto’s van het Boekenbal. Had ze het wel naar haar zin tussen al die beleefd handenschuddende schrijvers?

Door Alma Mathijsen 2-4 min lezen

Multatuli-jaar

De overlijdensakte van Multatuli, de eerste gecremeerde Nederlander

Zijn leven en werk staan centraal in dit Multatuli-jaar ter ere van zijn 200ste geboortedag. Maar zijn dood is ook noemenswaardig: Eduard Douwes Dekker was in 1887 namelijk de eerste Nederlander die gecremeerd werd.

Door Christiaan Weijts 4-6 min lezen

‘Och, die lieve kikkers, ik wil daar best over schrijven. Jij begint!’ – De kikkergedichten van Beurskens en Vroman

‘Gefröbel. Forget it,’ bagatelliseert Huub Beurskens zijn eigen voorstel aan de door hem bewonderde schrijver Leo Vroman om samen iets te dichten bij een kikkerprent. Maar Vroman reageert sportief.

Door Roman Helinski 5-7 min lezen

Weerzien in de eeuwigheid – echte liefde volgens Rhijnvis Feith

De romans en gedichten van de 18de-eeuwse schrijver Rhijnvis Feith zijn zo doordrenkt van sentimentaliteit dat het bijna absurd wordt. Maar volgens Feith zelf was dat juist de kracht ervan: zijn teksten laten zien wat échte liefde is.

Door Nadine van Maanen 4-6 min lezen

Marko Fondse: de bijna vergeten schrijver die zelf schrijvers uit de vergetelheid haalde

Van snippers gedichten en vertalingen tot sporen van zijn innige vriendschap met Charlotte Mutsaers: de literaire nalatenschap van Marko Fondse in het Literatuurmuseum geeft een mooi beeld van een bestaan totaal gewijd aan de letteren.

Door Thomas Heerma van Voss 5-7 min lezen