Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Alle artikelen(476)

Renée van Marissing

De briefwisseling tussen Josepha Mendels en Jan Greshoff: ‘Een verbazend knappe eersteling’

Op 24 april 1944 schrijft Josepha Mendels haar eerste brief aan Jan Greshoff vanuit Londen. Het is het begin van een jarenlange correspondentie. Naast manuscripten en publicaties bespreken ze ook het alledaagse: zij koopt boeken voor hem, hij stuurt....

5 minuten lezen

Marjolein Visser

Een ode aan Thé Tjong-Khing: ‘Een kind lijkt in Thé’s tekeningen ook écht op een kind’

Vaak zijn ze sprookjesachtig, soms een beetje eng, regelmatig grappig en altijd prachtig: de illustraties van Thé Tjong-Khing. Marjolein Visser mocht zijn originele illustraties bekijken in het museumarchief.

10 minuten lezen

Marsha Keja

‘Naar uiterlijk voorkomen kon hij wel een schrijnwerker of timmermansbaasje zijn, maar hij is de schrijver Joseph Roth’

Een van de opvallendste episodes uit de geschiedenis van De Gemeenschap? Het binnenhalen van de Oostenrijkse schrijver Joseph Roth. Wat begon als een veelbelovende samenwerking, eindigde in financiële chaos en onafgemaakte boeken.

8 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Hilbert Kuik: ‘Misschien voelde ik toen ik deze tekening maakte al dat er een burn-out aankwam’

‘Doorbreken, ja, dat wilde ik wel, maar dat gebeurde maar niet.’ In 1977 tekende Hilbert Kuik een zelfportret voor De Revisor. Thomas Heerma van Voss spreekt hem over die periode in zijn loopbaan.

10 minuten lezen

Nikki Dekker

Ik geloof dat het de onaantastbaarheid van de steen was die Willem Kloos aansprak

Wat beweegt iemand om een steen mee naar huis te nemen? Nikki Dekker bekijkt in het Literatuurmuseum de zwerfkei die dichter Willem Kloos ooit vond, beschreef en bewaarde.

6 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Het Boekenbal van Thomas Heerma van Voss: ‘Welbeschouwd niet anders dan de feesten die ik op de middelbare school meemaakte’

Het Boekenbal: een exclusief gala dat is uitgegroeid tot mythische proporties, een feest der verbeelding waar literatuurgeschiedenis wordt geschreven. Maar eigenlijk vooral een amusant bedrijfsuitje, schrijft Thomas Heerma van Voss.

6 minuten lezen

Alma Mathijsen

‘Wil al het archiefmateriaal dat ooit aanwezig is geweest op een Boekenbal van zich laten horen?’

Alma Mathijsen, schrijver en ervaren Boekenbalganger, daalde af in het museumdepot om een bezoek te brengen aan de kledingstukken die ooit door beroemde schrijvers werden gedragen op het Boekenbal. 

5 minuten lezen

Christiaan Weijts

Aapjes kijken op de literaire huishoudbeurs: de Schrijversmarkt van de Bijenkorf

Jarenlang vervulde de Bijenkorf een prominente rol in het literaire veld, met een Schrijversmarkt, lezingen, een eigen Boekenweekgeschenk en het Feest der Lezers. Christiaan Weijts dook in het rijke archief.  

6 minuten lezen

Bertram Mourits

‘Ik heb ’t niet waargemaakt: ik had een groot dichter kunnen worden.’ Over Willem ten Berge

In januari 1925 verscheen het eerste nummer van De Gemeenschap. Reden voor het LiteratuurLab om het zoeklicht te richten op schrijvers en kunstenaars rondom het blad. Vandaag: Willem ten Berge.

5 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!