Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Alle artikelen(454)

Loranne Davelaar

De late doorbraak van Kreek Daey Ouwens: ‘Ik schrijf niet voor erkenning, dat is juist een zwaarte die ik wilde loslaten’

Als veertiger begon Kreek Daey Ouwens met schrijven. En nu, op haar 82ste, beleeft ze haar doorbraak in het literaire veld. Loranne Davelaar sprak met de dichter over de plotselinge erkenning: ‘Alsof iemand anders dit overkomt.’

6 minuten lezen

Aad Meinderts

Interessant wordt het als Anna Blaman haar feministische bril opzet in haar essay over Betje Wolff en Aagje Deken

Aad Meinderts bestudeert het ongepubliceerde werk van Anna Blaman. In een essay over schrijversduo Betje Wolff en Aagje Deken uit 1942 vindt hij sporen van Blamans feminisme, én van verzet tegen de Duitse onderdrukking.

5 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Het zelfportret van Judith Herzberg: ‘Ik vind het helemaal niet slecht. Dit nam ik gelukkig ook niet te serieus’

In 1977 vroeg De Revisor verschillende schrijvers een zelfportret te tekenen. Een van hen was Judith Herzberg. Thomas Heerma van Voss sprak de dichter over haar loopbaan.

10 minuten lezen

Anne van den Dool

Dodenmaskers in het museum: Hebben schrijvers een andere relatie met de dood dan gewone stervelingen?

Ooit was het voor beroemde schrijvers en wetenschappers in de mode om na de dood een gipsen afdruk van het gezicht te laten maken. Het museum is in het bezit van enkele van deze dodenmaskers.

5 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Jan Donkers: ‘Ik kan je exact het moment beschrijven waarop ik begreep dat ik nooit een romanschrijver zou worden’

In 1977 vroeg De Revisor verschillende schrijvers een zelfportret te tekenen. Een van hen was Jan Donkers. Thomas Heerma van Voss sprak de schrijver over die periode in zijn loopbaan. 

9 minuten lezen

Marjolein Visser

‘Waarom schrijft u eigenlijk voor de jeugd?’ Daar heeft Thea Beckman een helder antwoord op

Toen Marjolein Visser voor kinderen begon te schrijven, merkte ze dat dit minder serieus wordt genomen dan het schrijven van ‘echte’ literatuur. Ze bekijkt een lezing van de beschermheilige van de jeugdliteratuur: Thea Beckman.

4 minuten lezen

Renée van Marissing

‘Wát taal en hóé taal’, dat was het enige uitgangspunt voor dit boek van Christine Kraft

Renée van Marissing bekijkt in het Literatuurmuseum een lezing van Christine Kraft, waarin ze het idee achter haar experimentele roman De roos van Julia uiteenzet: een ‘speurtocht naar het woord’.

7 minuten lezen

Anne van den Dool

De vriendschap tussen Annie M.G. Schmidt en Karel van het Reve in briefjes: ‘Als je dit niet ontcijferen kunt, kom ik het wel voorlezen’

Annie M.G. Schmidt en Karel van het Reve zoeken elkaar in de laatste decennia van hun leven regelmatig op: ze bewonderen elkaars werk openlijk. Anne van den Dool leest hun correspondentie.

6 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Guus Luijters: ‘Schrijven heeft ervoor gezorgd dat ik mijn verblijf op aarde als geslaagd durf te beschouwen’

In 1977 vroeg De Revisor verschillende schrijvers een zelfportret te tekenen. Een van die auteurs was Guus Luijters. Thomas Heerma van Voss bekeek zijn zelfportret in het museum, en sprak de schrijver over zijn loopbaan.

8 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!