Artikelen van onze curatoren

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers! 

Vaderdag

Vader, schrijver. Een vaderende schrijver over zijn ervaringen

Ter ere van Vaderdag bekijkt vader en schrijver John-Alexander Janssen in het Literatuurmuseum foto’s van bekende schrijvers met hun kinderen. Zouden de paradoxen van het ouderschap hen even scherp hebben getroffen? 

Door John-Alexander Janssen 4-6 min lezen

Alle artikelen(322)

Tussen zwemmende ijsberen en stijgend water vissen naar vrolijkheid

Bregje Hofstede bekeek in het Literatuurmuseum de originele tekeningen en schetsen van het woordeloze prentenboek De boomhut, van Marije Tolman en haar vader Ronald Tolman.

Door Bregje Hofstede 3-5 min lezen

Fred Portegies Zwart: een meester met duizend neuzen

Als dichter trad Fred Portegies Zwart weinig op de voorgrond. Als onderwijzer des te meer: in 1974 trok hij elke week naar de Flevoschool om de kinderen te leren dichten. Dat leverde hilarische, en soms ook werkelijk pakkende gedichten op. 

Door Hendrik de Goffau 5-7 min lezen

Pas in de diepte leert men zijn hoogte kennen: Godfried Bomans op Rottumerplaat

Godfried Bomans ervoer zijn week op Rottumerplaat in de zomer van 1971 als een martelgang. Volgens Mohammed Benzakour lag dat niet aan zijn karakter, maar aan de duur van de expeditie: die was simpelweg te kort.

Door Mohammed Benzakour 7-9 min lezen

De zak van Gerard Fieret: de kunstenaar die zijn werk vernield achterliet

Het is een van de opvallendste stukken uit het archief: een zware plastic zak volgepropt met papiersnippers. De eigenzinnige fotograaf en dichter Gerard Fieret bezorgde zo zijn manuscripten bij het museum. Uit boosheid?

Door Thomas Heerma van Voss 6-8 min lezen

Dola de Jong: ‘Hoe ouder hoe gekker’

Toen Dola de Jong in 2003 overleed, was ze als schrijver al geruime tijd vergeten. Aan de hand van twee brieven, een uit 1940 en een uit 1980, schetst Marc van Zoggel de contouren van haar leven.

Door Marc van Zoggel 5-7 min lezen

Heb ik je werkelijk Gerard genoemd?

Peter van Straaten maakte tekeningen bij columns van Karel van het Reve. Alma Mathijsen leest hun brieven: ‘als je niet tevreden bent over je kapsel bijvoorbeeld, dan kan ik dat nog bijpunten of met de onduleertang wat meer volume geven’.

Door Alma Mathijsen 2-4 min lezen

Geen schrijvende moeders, maar schrijvers met kinderen

Vrouwen die schrijven krijgen soms kinderen. Ter ere van Moederdag bekijkt Renée van Marissing in het Literatuurmuseum mooie, soms ontroerende foto’s van schrijvers met hun kinderen.

Door Renée van Marissing 3-5 min lezen

Als het aan Carry van Bruggen lag, bestond het Literatuurmuseum niet

‘Ik haat persoonsvereering’, schreef Carry van Bruggen in 1924 aan de grondlegger van het Literatuurmuseum. Ze wilde dan ook geen archiefstukken afstaan voor de collectie. De brief waarin ze dat uitlegt, is wél bewaard gebl...

Door Alma Mathijsen 2-4 min lezen

Literair tijdschrift van generatie Nix: ‘Hierin publiceren betekent ten onder gaan met het blad zelf’

‘Tot 3 keer toe ben ik gewaarschuwd niet te publiceren in Zoetermeer’, schreef Arjan Witte aan de redactie van het tijdschrift. Wat is het verhaal achter het blad waarvan werd gezegd dat het een ondergang zou betekenen? 

Door Hendrik de Goffau 3-5 min lezen