Artikelen van onze curatoren

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers! 

Ongehoord geluid: een reactie van Joke van Leeuwen op de ‘complexe misogynie’ van Komrij

‘Een lachertje voor later’, noemt Joke van Leeuwen de pastiche die ze schreef op een gedicht van Gerrit Komrij, waarin ze zijn vrouwonvriendelijke uitspraken hekelt. De NRC weigerde de tekst te plaatsen, maar waarom? 

Door Renée van Marissing 3-5 min lezen

Alle artikelen(311)

De evolutie van het schrijfgerei: van vulpen naar typemachine – en terug

Het Literatuurmuseum heeft tal van vulpennen, potloden, balpennen en een grote collectie typemachines in beheer, en zelfs complete computers. Christiaan Weijts dook het depot in voor een reeks essays over schrijfgerei.  

Door Christiaan Weijts 6-8 min lezen

Simon Carmiggelt en Karel van het Reve: verslag van een genegenheid in kaarten

De correspondentie tussen Simon Carmiggelt en Karel van het Reve (een stuk minder bekend dan die tussen Carmiggelt en de andere Reve-telg) ademt waardering. John-Alexander Janssen bekijkt de brieven en kaarten in het Literatuurmuseum.

Door John-Alexander Janssen 4-6 min lezen

Ooit ‘dichters van morgen’, nu verdwenen in de nevelen van de tijd

In 1958 zagen 59 jonge dichters hun poëzie verschijnen in de door Ad den Besten samengestelde bloemlezing Dichters van morgen. Een beloftevolle titel, maar van de meesten werd daarna nog zelden gehoord. 

Door Dick Welsink 5-7 min lezen

‘Pas op, zij is heel gevaarlijk’ – Fré Dommisse over haar jaren in de psychiatrie

Tientallen lezingen gaf schrijver Fré Dommisse in de jaren 30 en 40 over haar ervaringen als psychiatrisch patiënt. Openhartig sprak en schreef ze over de schaamte, de afzondering, de eenzaamheid. 

Door Thomas Heerma van Voss 7-9 min lezen

Hanna Bervoets over Anna Blaman: ‘Zij koos jou en jij zei ja’

Tussen 1948 en 1950 onderhield Anna Blaman een affaire met collega-schrijfster Marie-Louise Doudart de la Grée. Hanna Bervoets liet zich door hun intieme correspondentie inspireren tot een drietal stukken: scènes uit een informeel huwel...

Door Hanna Bervoets 13-15 min lezen

Een irreparabele liefde

In 1956 schrijft de Zuid-Afrikaanse dichteres Elisabeth Eybers een brief naar uitgever Geert van Oorschot. Het is de start van een intieme correspondentie. Thomas Heerma van Voss las de ontroerende brieven en zag de liefde komen – en gaan.

Door Thomas Heerma van Voss 3-5 min lezen

De herkenbare worstelingen van Elsschot: ‘Ik verdom het verder te willen springen dan mijn stok lang is’

In de winter van 1933 legde Willem Elsschot opgewekt de laatste hand aan zijn nieuwe novelle Tsjip. Maar de publicatie ging gepaard met de nodige worstelingen, blijkt uit zijn briefwisselingen. Een troost om die te lezen.

Door Yannick Dangre 3-5 min lezen

Een brief van Bob den Uyl: ‘Ik heb je nieuwjaarswens ontvangen, werkelik grappig en zo, maar wat nu?

Rond de jaarwisseling van 1963-64 had Bob den Uyl een uitgebreide nieuwjaarswens ontvangen van zijn goede vriend, beeldend kunstenaar Mathieu Ficheroux. Die kon hij natuurlijk niet onbeantwoord laten.

Door Bertram Mourits 5-7 min lezen

Brieven in tijden van afzondering

Brieven in tijden van afzondering #9: ‘Er hebben zich deze periode geen belangrijke inzichten voor mij geopenbaard’

Nu het virus weer is opgelaaid, komen Roman Helinski en Thomas Heerma van Voss terug op de brieven die ze elkaar in het voorjaar schreven, tijdens de eerste lockdown. Is er sindsdien iets veranderd?

Door Thomas Heerma van Voss en Roman Helinski 10-12 min lezen