Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!
‘Ik haat persoonsvereering’, schreef Carry van Bruggen in 1924 aan de grondlegger van het Literatuurmuseum. Ze wilde dan ook geen archiefstukken afstaan voor de collectie. De brief waarin ze dat uitlegt, is wél bewaard gebl...
Door Alma Mathijsen 2-4 min lezen
‘Tot 3 keer toe ben ik gewaarschuwd niet te publiceren in Zoetermeer’, schreef Arjan Witte aan de redactie van het tijdschrift. Wat is het verhaal achter het blad waarvan werd gezegd dat het een ondergang zou betekenen?
Door Hendrik de Goffau 3-5 min lezen
Alfred Birney schrijft een laatste brief aan de in 2001 overleden schrijver F. van den Bosch. ‘Zeg Frits, ik weet niet of je dit mee kunt lezen, maar je betreedt de galerij der schrijvers op de website van het Lite...
Door Alfred Birney 8-10 min lezen
Lange tijd had niemand verder gebladerd dan de eerste pagina’s van dit dummy-exemplaar van Vestdijks De ziener. En toen bleek opeens dat zich er maar liefst twee potentiële Vestdijkromans in schuilhielden.
Door Bertram Mourits 3-5 min lezen
Lange tijd was Poppetgom in de obscuriteit verdwenen. Onlangs werd de tv-registratie van deze theatervoorstelling toegevoegd aan de collectie van het Literatuurmuseum. Een typisch jaren zestigproject,...
Door Bertram Mourits 3-5 min lezen
‘Een lachertje voor later’, noemt Joke van Leeuwen de pastiche die ze schreef op een gedicht van Gerrit Komrij, waarin ze zijn vrouwonvriendelijke uitspraken hekelt. De NRC weigerde de tekst te plaatsen, maar waarom?
Door Renée van Marissing 3-5 min lezen
Het Literatuurmuseum heeft tal van vulpennen, potloden, balpennen en een grote collectie typemachines in beheer, en zelfs complete computers. Christiaan Weijts dook het depot in voor een reeks essays over schrijfgerei.
Door Christiaan Weijts 6-8 min lezen
Er bestaan veel onduidelijkheden over het beroemde verzetsgedicht ‘Het lied der achttien dooden’ van Jan Campert. Zowel over de totstandkoming als over de auteur, en zijn postume reputatie als verzetsheld.
Door Philip Huff 5-7 min lezen
De correspondentie tussen Simon Carmiggelt en Karel van het Reve (een stuk minder bekend dan die tussen Carmiggelt en de andere Reve-telg) ademt waardering. John-Alexander Janssen bekijkt de brieven en kaarten in het Literatuurmuseum.
Door John-Alexander Janssen 4-6 min lezen
In 1958 zagen 59 jonge dichters hun poëzie verschijnen in de door Ad den Besten samengestelde bloemlezing Dichters van morgen. Een beloftevolle titel, maar van de meesten werd daarna nog zelden gehoord.
Door Dick Welsink 5-7 min lezen