Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Alle artikelen(413)

Loranne Davelaar

‘Bij de aanblik van die roman, kwam het verlangen in haar ziel op: modern zijn, modern zijn!’

Loranne Davelaar bekijkt het handschrift van Langs lijnen van geleidelijkheid. Is Couperus’ roman over een jonge, gescheiden vrouw nu aartsconservatief of verbluffend visionair? 

6 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

De vergeten geschiedenis van Gandalf: een hippieblad dat taboes wilde doorbreken en werd aangeklaagd

De afbeeldingen, artikelen en literaire bijdragen in het roemruchtige tijdschrift Gandalf draaiden om humor en ‘ontluikende erotiek’. Thomas Heerma van Voss bespreekt zowel het succes als de controverse rond dit blad. 

7 minuten lezen

Yannick Dangre

Opvallend dat deze bijna profetische roman zo snel vergeten werd, net als Frits Lapidoth zelf

In de roman Goëtia schetst Frits Lapidoth een kritisch portret van het 19de-eeuwse Parijse occultisme. Yannick Dangre pleit voor herontdekking van deze vergeten parel. 

5 minuten lezen

Bertram Mourits

Foto’s, schilderijen en prullaria: de Tentoonstelling voor Letterkunde in 1923

Het Literatuurmuseum opende zijn deuren in 1954, maar de kiem ervan werd al in 1923 gelegd. Bertram Mourits onderzoekt welke stappen er 100 jaar geleden al genomen werden om het literaire erfgoed te kunnen bewaren.

5 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Een goed verhaal is niet zomaar klaar: de correcties van Couperus

Thomas Heerma van Voss bekijkt in het Literatuurmuseum een versie van het verhaal ‘De binocle’, door Louis Couperus zelf gecorrigeerd. Hij ontdekt dat Couperus zijn proza voortdurend een fractie specifieker maakte. 

5 minuten lezen

Yentl van Stokkum

Nagaan - Het synoniemenboekje van Gerrit Kouwenaar

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Gerrit Kouwenaar bekijkt Yentl van Stokkum zijn synoniemenboekje. De pagina’s staan op het punt elkaar los te laten. Er is hier hardnekkig gezocht naar hoe het juiste gezegd moet worden.

4 minuten lezen

Anne van den Dool

Structuur was Rascha Peper niet vreemd

Elke auteur heeft een andere werkwijze. Anne van den Dool bekijkt in het Literatuurmuseum aantekeningen van Rascha Peper, die alles al had uitgedacht voordat ze haar pen op het papier zette.  

4 minuten lezen

Bertram Mourits

Sinterklaas 1943: Godfried Bomans heeft papier voor madame mère

Godfried Bomans was zo nu en dan een duistere romanticus, maar evengoed was hij een olijk rijmelaar. Vorig jaar dook er weer een gedicht van hem op: het sinterklaasversje voor madame mère.

4 minuten lezen

Dean Bowen

Het gevoel dat je gedragen wordt: een anekdote van Edgar Cairo

Het onlangs door het Literatuurmuseum verworven archief van schrijver Edgar Cairo zit vol bijzondere documenten, foto’s en prullaria. Dean Bowen nam een kijkje en moest gniffelen om een korte door Cairo opgetekende anekdote.

4 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!