Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Alle artikelen(384)

Thomas Heerma van Voss

‘Hij was de leukste en de grootste. Echt. Verdomme’

In het museum liggen honderden kaarten van Kees van Kooten aan Remco Campert (ook Ronco Camperts, Rimmel Kamfer, Rabo Bankert en Romke Campina). Thomas Heerma van Voss sprak Van Kooten over hun vriendschap. 

8 minuten lezen

Feestdagen
Philip Huff

Kerstsprookje in uitvoering

Wie Charles Dickens zegt, zegt kerstmis. Wie Godfried Bomans zegt, zegt Erik en Pa Pinkelman én ook wel kerstmis. Bomans schreef niet alleen zelf kerstverhalen, maar ook een beschouwing over kerstmis in het werk en leven van Dickens.

4-6 min lezen

Sinterklaas
Roman Helinski

De sinterklazologie van Godfried Bomans is nog steeds verrukkelijke onzin

Godfried Bomans was in topvorm wanneer hij schreef over Sinterklaas. Verrukkelijke onzin, van het onderhoudende en beeldende soort, die we in deze tijd goed kunnen gebruiken. ‘De kinderen hebben geen enkel theoretisch bezwaar.’

5-7 min lezen

Bertram Mourits

Hoe een Limburgse Tachtiger uiteindelijk Victor Hugo toch ontmoette

Het archief van Frans Erens is groot en imposant, en het staat sinds kort in het Literatuurmuseum. Het is een schatkist van literatuur- en kunstgeschiedenis. En natuurlijk ook van een aantal sterke verhalen.

5 minuten lezen

Sinterklaas
Peter de Bruijn

Kan een dichter ook rijmen?

Remco Campert, Willem Elsschot, A. Roland Holst: dichten kunnen ze wel, maar een sinterklaasvers dient toch vooral te rijmen. In 1954 waagden meer dan twintig poëten een poging voor dagblad De Tijd.

3-5 min lezen

Feestdagen
Philip Huff

De winteravonden

Op Tweede Kerstdag 1946 schreef Gerard Reve een brief aan zichzelf, waarin hij belooft een novelle te schrijven. ‘De beste titel lijkt mij nu DE WINTERAVONDEN’. Philip Huff leest mee met de dan nog onbekende auteur.

3-5 min lezen

Anne van den Dool

Een blik op het leven van Mance Post laat zien wat het betekent om illustrator te zijn

Hoe moeiteloos de figuren van Mance Post ook over de pagina’s lijken te dansen, achter die soepele lijnen en afdrukken school meer. Anne van den Dool bekeek de schetsboeken en linosnedes in het Literatuurmuseum. 

6 minuten lezen

Dick Welsink

‘Zonder grapje van Stip, is Kans praatje wat sip’

Wim Kan zocht voor zijn show schrijvers die hem goede oneliners konden opleveren. Deze zoektocht leidde tot een briefwisseling met Kees Stip, die laat zien hoe de cabaretier worstelde om zijn politieke conferences actueel en scherp te houden.

5 minuten lezen

Mohammed Benzakour

In deze alsmaar grimmigere wereld is Tjalie Robinson actueler dan ooit

Mohammed Benzakour laat deze keer Tjalie Robinson zelf aan het woord, wiens leven zich bewoog op het snijvlak van velerlei culturen. Een romantische socialist van wie verhalen en verslagen een niveau bereikten dat zeldzaam is.

7 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!