Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Alle artikelen(429)

Thomas Heerma van Voss

Het zelfportret van Lidy van Marissing: ‘Bijna alles van toen, van mijn boeken en van de literaire wereld, is erg ver weg’

‘Ik herinner me dat naakte figuurtje nog wel, met tussen de benen dat wat mijn moeder altijd een krop sla noemde. Mensje van Keulen zei me toen: “Van Marissing, je staat naakt in De Revisor, hahaha!”’

8 minuten lezen

Dick Welsink

Willem Levinus Penning: een dichter tussen wal en schip

Willem Levinus Penning overleed op schrikkeldag 1924. Dit jaar is dus zijn honderdste sterfjaar, maar pas zijn vijfentwintigste sterfdág. Hij was te jong voor de romantiek en te oud voor de Tachtigers. Toch ontving hij blijken van waardering.

5 minuten lezen

Roman Helinski

Zijn opsluiting tussen ‘idioten en criminelen’ leverde Roger Van de Velde de kern van zijn schrijverschap op

Roger Van de Velde bracht acht jaar door in gevangenissen en inrichtingen. Daar was hem verboden om te schrijven, omdat het slecht zou zijn voor zijn zenuwen. Toch wist hij meerdere manuscripten naar buiten te smokkelen.

5 minuten lezen

Nadine van Maanen

Het romandebuut van Kader Abdolah: ‘Zo’n zinnetje zou nooit in het Perzisch bij me opkomen’

In 1988 kwam Kader Abdolah vanuit Iran naar Nederland. Nog geen tien jaar later schreef hij zijn debuutroman in het Nederlands. Waar hij zich nog niet goed kon uiten, deed hij dat in het Perzisch, laat het manuscript zien.

4 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Geen tekening maken, geen liedje zingen: Hans Vervoort wilde gewoonweg schrijven

In 1977 vroeg literair tijdschrift De Revisor verschillende Nederlandse schrijvers een zelfportret te tekenen. Een van de auteurs die een bijdrage inzond was Hans Vervoort.

7 minuten lezen

Philip Huff

Brieven van de ‘ontaarde vader’ Faverey: ‘Zal Hans goed eten en braaf en zoet zijn?’

Philip Huff bekijkt de brieven en tekeningen die Hans Favereys vader naar hem stuurde vanuit Suriname en vraagt zich af: Wat voor mogelijkheden biedt kennis over de band tussen vader en zoon bij lezing van het werk?

8 minuten lezen

Loranne Davelaar

‘Wat is er dat ons bindt?’ Een Midzomernachtsdroom van Sonja Prins in Ravensbrück

In het concentratiekamp Ravensbrück schreef Sonja Prins een Duitstalige bewerking van A Midsummer Night’s Dream. ‘Bij het licht van een oliepitje’ en met ‘stompjes potlood’ creëerde zij een toneelstuk.

5 minuten lezen

Dean Bowen

Het gevoel dat je gedragen wordt: een anekdote van Edgar Cairo

Het onlangs door het Literatuurmuseum verworven archief van schrijver Edgar Cairo zit vol bijzondere documenten, foto’s en prullaria. Dean Bowen nam een kijkje en moest gniffelen om een korte door Cairo opgetekende anekdote.

4 minuten lezen

Joost Oomen

De Haagse dandy met een stem als ‘een afschuwelijk papegaaiengeluid’

Joost Oomen verplaatst zich in Louis Couperus die als Haagse dandy lezingen gaf door het hele land. Dichters en schrijvers zijn, hoewel ze er zelf ook weleens anders over denken, nooit supersterren. Zelfs Couperus niet.

5 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!