Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Alle artikelen(371)

Yannick Dangre

Vroman en de Kennedy’s: ‘Ik hou niet erg van presidenten, maar van deze, en van zijn gezin, hield ik veel’

Leo Vroman koesterde een grote sympathie voor de inmiddels legendarische presidentiële Kennedy-familie. En die gevoelens bleken warempel wederzijds, ontdekt Yannick Dangre in het Literatuurmuseum.

5 minuten lezen

John-Alexander Janssen

‘Het plot van zijn romans is banaal en gotisch.’ Karel van het Reve en de anti-Dostojevskiclub

Banaal, sentimenteel, langdradig, goedkoop. Een artikel waarin Karel van het Reve de vloer aanveegt met de romans van Dostojevski, doet John-Alexander Janssen zijn eigen waardering voor de Russische schrijver tegen het licht houden.

6 minuten lezen

Anne van den Dool

Op de illustraties van Carl Hollander heeft Pippi Langkous haar wilde haren nog

De Pippi Langkous van illustrator Carl Hollander is het toonbeeld van tegendraadsheid met haar flexibele ledematen en geniepige glimlach. Dat juist deze versie van Pippi in de ban wordt gedaan, voelt dan ook extra wrang.

5 minuten lezen

Bertram Mourits

Tussen de serieuze Vijftigers was Remco Campert de vrolijkste

Remco Campert was de laatste Vijftiger. Zijn hele leven stond hij midden in de literaire wereld – zelfs al had die wereld aan het eind van zijn leven een geheel ander karakter. Een terugblik op de jaren vijftig en zestig.

5 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Ernstige oogopslag, brilletje, geen snedig bijschrift: het zelfportret van Rudolf Geel

In 1977 tekende Rudolf Geel in opdracht van literair tijdschrift De Revisor een zelfportret. Thomas Heerma van Voss bekeek de originele tekening en sprak met Geel over die periode in zijn schrijversloopbaan. 

6 minuten lezen

Anne van den Dool

Margriet de Moor als componist van haar muzikale schrift

Margriet de Moor is een ware homo universalis door haar muzikale verwijzingen en zintuigelijke veelzijdigheid. Anne van den Dool bekijkt het manuscript van Kreutzersonate en vraagt zich af: waar ligt de grens tussen taal en muziek?

5 minuten lezen

Bertram Mourits

De kern van Brakmans schrijverschap: ‘Ik wil je een verhaal vertellen, alleen ik weet nog niet precies welk’

Het oeuvre van Willem Brakman wekt de indruk van een moeiteloos tot stand gekomen geheel. Maar de schriftjes die in het Literatuurmuseum liggen, vertellen een ander verhaal.

4 minuten lezen

Christiaan Weijts

Argeloos meesterschap – De zkv’s van A.L. Snijders

Op 7 juni is het één jaar geleden dat A.L. Snijders overleed. Christiaan Weijts bladerde door mappen met knipsels en brieven die hij verstuurde aan zijn vriend, de beeldhouwer Frank Letterie.  

6 minuten lezen

Joost Oomen

Charlotte Mutsaers en Louis Lehmann, gezamenlijk zingend over de moord op moorddadige vissers

In welke schrijverstraditie past Joost Oomen met zijn hengel en gedichten voor vissen? Er zijn twee Nederlandse schrijvers die zich eerder in de vissenpoëzie begaven, ontdekt hij in het Literatuurmuseum.

6 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!