Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Alle artikelen(433)

Dick Welsink

Brieven van Daan Zonderland: ‘Ik lees en lees. Of ik weer zal schrijven, weet ik niet’

Dick Welsink probeert de brieven van Daan Zonderland aan mejuffrouw Schutte te ontrafelen. Als conservatieve katholiek vond hij in haar een geestverwant. ‘Uw briefje deed mij en mijn vrouw veel goed evenals uw gebeden.’ 

6 minuten lezen

Anne van den Dool

Met haar kattebelletjes stak Annie M.G. Schmidt anderen graag een hart onder de riem

Tijdens haar carrière schreef Annie M.G. Schmidt tal van briefjes aan bekende en minder bekende collega’s. Samen geven ze het beeld van een auteur die anderen graag complimenteerde met hun werk. 

4 minuten lezen

Loranne Davelaar

‘Ik ben geen kruidje-roer-mij-niet, veeleer een stekeldistel’ De briefwisseling tussen Margot Vos en C.S. Adama van Scheltema

Margot Vos stuurde een gedicht naar C.S. Adama van Scheltema ter beoordeling. Al snel bloeit er innig briefcontact tussen hen op, maar tot een ontmoeting zou het nooit komen.

7 minuten lezen

Roman Helinski

Van het hol van de ratelslang naar een villa met de koningin der Nederlanden

In het literair archief van de beroemde Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema bevinden zich zes dikke, gebonden manuscripten: versies van zijn iconische boek Soldaat van Oranje. 

6 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Het zelfportret van Lidy van Marissing: ‘Bijna alles van toen, van mijn boeken en van de literaire wereld, is erg ver weg’

‘Ik herinner me dat naakte figuurtje nog wel, met tussen de benen dat wat mijn moeder altijd een krop sla noemde. Mensje van Keulen zei me toen: “Van Marissing, je staat naakt in De Revisor, hahaha!”’

8 minuten lezen

Dick Welsink

Willem Levinus Penning: een dichter tussen wal en schip

Willem Levinus Penning overleed op schrikkeldag 1924. Dit jaar is dus zijn honderdste sterfjaar, maar pas zijn vijfentwintigste sterfdág. Hij was te jong voor de romantiek en te oud voor de Tachtigers. Toch ontving hij blijken van waardering.

5 minuten lezen

Roman Helinski

Zijn opsluiting tussen ‘idioten en criminelen’ leverde Roger Van de Velde de kern van zijn schrijverschap op

Roger Van de Velde bracht acht jaar door in gevangenissen en inrichtingen. Daar was hem verboden om te schrijven, omdat het slecht zou zijn voor zijn zenuwen. Toch wist hij meerdere manuscripten naar buiten te smokkelen.

5 minuten lezen

Nadine van Maanen

Het romandebuut van Kader Abdolah: ‘Zo’n zinnetje zou nooit in het Perzisch bij me opkomen’

In 1988 kwam Kader Abdolah vanuit Iran naar Nederland. Nog geen tien jaar later schreef hij zijn debuutroman in het Nederlands. Waar hij zich nog niet goed kon uiten, deed hij dat in het Perzisch, laat het manuscript zien.

4 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Geen tekening maken, geen liedje zingen: Hans Vervoort wilde gewoonweg schrijven

In 1977 vroeg literair tijdschrift De Revisor verschillende Nederlandse schrijvers een zelfportret te tekenen. Een van de auteurs die een bijdrage inzond was Hans Vervoort.

7 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!