Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Alle artikelen(462)

Loranne Davelaar

Met zijn roman over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zocht Y.B. Mangunwijaya voor het eerst de grijstinten op

In 1981 schreef Y. B. Mangunwijaya de eerste roman in de Indonesische literatuur met een KNIL-soldaat als hoofdpersoon. Met Het boek van de wevervogel doorbrak hij de zwart-witbeelden over de Onafhankelijkheidsoorlog.

6 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Het zelfportret van Jan Siebelink: ‘Ik maakte een serieuzere tekening, ik was ook best een serieuze jongeman’

In 1977 vroeg De Revisor verschillende schrijvers een zelfportret te tekenen. Een van hen was Jan Siebelink. Thomas Heerma van Voss sprak de schrijver over zijn loopbaan.

10 minuten lezen

Roman Helinski

Belcampo onderhield een warme band met zijn reisbroek, en ik snap waarom

Belcampo’s korte broek, verbleekt en vol verstellingen, vertelt het verhaal van zijn zwerftocht door Europa in 1933. Roman Helinski besnuffelt de broek in het museum. 

7 minuten lezen

Philip Huff

De briefwisseling tussen Jacques Hamelink en Geert van Oorschot: ‘We hoeven, geloof ik, niet erg bang te zijn voor elkaar’

De relatie tussen dichter en redacteur beweegt zich op een dunne lijn waar vriendschap en artistieke waardering niet altijd samengaan. Philip Huff leest de correspondentie tussen dichter Jacques Hamelink en uitgever Geert van Oorschot.

8 minuten lezen

Alma Mathijsen

Henriëtte van Eyk schreef een sprookjesachtig en tegendraads verhaal, iets dat je graag leest in de dagen rondom kerst

Alma Mathijsen leest een kerstverhaal zónder week makende moraal. In ‘De Sterretjes-steeg’ van Henriëtte van Eyk krijgen meisjes die in een affaire terecht zijn gekomen als beloning een feestelijke avond.

5 minuten lezen

Roman Helinski

Alexander Cohen over zijn arrestatie in Parijs: ‘De brieven-besteller, op zondag? Vreemd!... Een telegram misschien?’

Het leven van Alexander Cohen lijkt wel een avonturenroman. Roman Helinski bekijkt zijn archief in het museum, en meent Cohens grillige levensloop gespiegeld te zien in zijn handschrift en de chaotische opbouw van zijn brieven.

10 minuten lezen

Valentijn Hoogenkamp

De vreemde tegendraadsheid van Til Brugman: ‘Mijn soties – die durven de uitgevers helemaal niet aan’

Til Brugman schreef honderden grotesken, die ze aan de straatstenen niet kwijt kon. Toch bleef ze schrijven. Valentijn Hoogenkamp las haar ongepubliceerde verhalen, die in het archief van het Literatuurmuseum bewaard worden.

10 minuten lezen

Marjolein Visser

Thea Beckman over het schrijven van historische jeugdboeken: maak het spannend, maar waak voor geschiedvervalsing

Thea Beckman heeft misschien wel de beste historische jeugdromans van heel Nederland geschreven. Wat is haar geheim? Marjolein Visser bekijkt een lezing die Beckman in 1980 gaf over het schrijfproces.

6 minuten lezen

Loranne Davelaar

De late doorbraak van Kreek Daey Ouwens: ‘Ik schrijf niet voor erkenning, dat is juist een zwaarte die ik wilde loslaten’

Als veertiger begon Kreek Daey Ouwens met schrijven. En nu, op haar 82ste, beleeft ze haar doorbraak in het literaire veld. Loranne Davelaar sprak met de dichter over de plotselinge erkenning: ‘Alsof iemand anders dit overkomt.’

6 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!