Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Alle artikelen(439)

Bertram Mourits

Wie bij Jan Cremer zegt: dat kán niet waar zijn, doet dat op eigen risico

Hoofdstukken vol avontuurlijke reizen, snelle motoren en mooie vrouwen. De verhalen uit het boek Ik Jan Cremer zijn zo sterk, dat je ze met een flinke korrel zout moet nemen. Toch? 

6 minuten lezen

Karin Amatmoekrim

Toen drong zich die ene gedachte aan mij op: ik heb Anil Ramdas mee naar huis genomen

Voor haar biografie over de in 2012 overleden schrijver Anil Ramdas mocht Karin Amatmoekrim zijn persoonlijke archief mee naar huis nemen. Wat zou hij daar zelf van gevonden hebben?

4 minuten lezen

Marjolein Visser

In kinderboeken worden nachtmerries opgeveegd, uitgehold en uitgeschreeuwd met potlood, verf en ecoline

Wat doe je als je ’s nachts niet kunt slapen? Marjolein Visser leest kinderboeken en kijkt naar de plaatjes. In de illustratiecollectie van het museum treft ze oude en nieuwe kinderboekenhelden aan.

7 minuten lezen

Thomas Heerma van Voss

Ad Zuiderent: ‘Zo kijk ik nu naar het schrijven. Ik laat het gebeuren. Als er niks komt, is het ook prima’

In 1977 vroeg De Revisor een aantal schrijvers een zelfportret te tekenen. Een van hen was Ad Zuiderent. Thomas Heerma van Voss bekeek het portret in het museum, en sprak de schrijver over die periode in zijn loopbaan. 

8 minuten lezen

Roman Helinski

Jacob Israël de Haan in Rusland: ‘Ik ben terug, ziek van ellende van wat ik daar in de gevangenissen heb gezien’

In 1912 bezocht schrijver en journalist Jacob Israël de Haan een aantal Russische gevangenissen, in een poging het tsaristische regime te doorgronden. Hij trok zich het lot van de gevangenen bijzonder aan, blijkt uit zijn brieven.

6 minuten lezen

Daan Cartens

‘Willem gaat niet dood, die leeft veel te graag’ - Over dichter en dierbare vriend Willem van Toorn (1935-2024)

Op 18 mei stuurde Willem van Toorn zijn vrienden een mailtje: ‘Helaas moet ik het laten afweten bij de presentatie van 30 mei. Pech hè!’ Niet veel later overleed hij. Zijn goede vriend Daan Cartens kijkt terug op zijn leven.

7 minuten lezen

Dick Welsink

Brieven van Daan Zonderland: ‘Ik lees en lees. Of ik weer zal schrijven, weet ik niet’

Dick Welsink probeert de brieven van Daan Zonderland aan mejuffrouw Schutte te ontrafelen. Als conservatieve katholiek vond hij in haar een geestverwant. ‘Uw briefje deed mij en mijn vrouw veel goed evenals uw gebeden.’ 

6 minuten lezen

Anne van den Dool

Met haar kattebelletjes stak Annie M.G. Schmidt anderen graag een hart onder de riem

Tijdens haar carrière schreef Annie M.G. Schmidt tal van briefjes aan bekende en minder bekende collega’s. Samen geven ze het beeld van een auteur die anderen graag complimenteerde met hun werk. 

4 minuten lezen

Loranne Davelaar

‘Ik ben geen kruidje-roer-mij-niet, veeleer een stekeldistel’ De briefwisseling tussen Margot Vos en C.S. Adama van Scheltema

Margot Vos stuurde een gedicht naar C.S. Adama van Scheltema ter beoordeling. Al snel bloeit er innig briefcontact tussen hen op, maar tot een ontmoeting zou het nooit komen.

7 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!