De lessen van Doelwijt
In Nederland had het de functie de lezer attent te maken op nieuwe titels van geliefde auteurs, maar in Suriname werd het gebruikt in het onderwijs. Het boekje geeft een weliswaar onvolledig maar toch handzaam overzicht van de literatuur van de culturele omgeving van Suriname en de Antillen. Want dat was lang niet alleen de Nederlandstalige literatuur: Bea Vianen staat dichter bij Vargas Llosa dan bij Maarten ’t Hart, en Boeli van Leeuwen vertoont meer verwantschap met García Márquez dan met Harry Mulisch.
Lezers in Nederland zijn soms geneigd het te vergeten vanwege de taal, maar schrijvers uit Suriname of de Antillen schrijven ook Caraïbische en Zuid- of Latijns-Amerikaanse literatuur.
Geschiedenis
Het is onvermijdelijk om het hier over Anton de Kom te hebben. Zijn boek Wij slaven van Suriname (1934) was niet alleen een aanklacht tegen de slavernij, maar ook tegen het sterk Nederlands georiënteerde koloniale onderwijs. Waarom moest een Surinaamse scholier leren over Michiel de Ruyter, en niet over verzetsstrijder Jolicoeur? Het lijkt zo vanzelfsprekend, op school iets leren over je eigen geschiedenis, maar dat was het in Suriname niet.
De fakkel werd overgenomen door volgende generaties, bijvoorbeeld door Thea Doelwijt. Ze werd geboren in Nederland en begon een journalistieke carrière bij diverse regionale kranten. Ze was al meteen bezig met onderwijs: ze werkte mee aan een kinderkrant. Op haar drieëntwintigste vertrok ze naar Suriname om te gaan werken bij dagblad Suriname. Ook hier maakt ze een kinderkrant, maar ze ontpopt zich vooral tot schrijver van romans, thrillers, jeugdboeken en toneel. Maatschappelijk betrokken en altijd kritisch over de ontwikkeling van machtspolitiek in Suriname.
Dat ze begin jaren zestig, zo'n twintig jaar later, weer terugverhuist naar Nederland, is het gevolg van de instabiele politieke situatie. Na de Decembermoorden wordt het steeds moeilijker om haar maatschappijkritiek uit te spreken, laat staan om te maken wat ze wil maken. Ze gaat daarmee verder in Nederland, bezorgd maar op afstand.