De rol van Roemer
ik wacht bij de surinamerivier
waar lucht en licht in water hangen
zee en rivier elkaar ontvangen eb en vloed
golven van verlangen. Ik wacht adem met deining
van troost water zucht over mijn gezicht waarheid van zijn
tussen lucht en mij. Ik wacht afval met mij sputum wordt
golf wordt rimpel mijn gezicht! Ik wacht regen wordt
vloed en overspoelt mij zie zon noch sterren
heb geen gezicht. Ik wacht water trekt weg
rivier verlaat mij poel van botten
staart mij aan: WAAR BEN JIJ!?
ik wacht aan het noordzeestrand
Er stond een beginselverklaring onder van Conserve, In de Knipscheer en De Geus, haar drie uitgeverijen. Literatuur wil mensen bereiken, sociale rechtvaardigheid bevorderen, vooral bij die ‘volksstammen’ die hun zelfrespect waren verloren. Een trots zelfportret van de uitgeverijen, maar het gevaar dat op deze manier de literatuur van de Caraïben als een aparte categorie wordt behandeld, is niet denkbeeldig. In 1989 werd er een paneldiscussie naar aanleiding van de ‘Derde Boekenmaand’ georganiseerd (naar het toen nog gangbare begrip ‘derde wereld’ voor het mondiale zuiden), waarbij Roemer waarschuwde: de literaire kritiek ‘gaat nooit in op de literaire krachten van de boeken maar altijd op het andersoortig taalgebruik, dat als reden wordt gebruikt om auteurs persoonlijk aan te vallen’.
De bekroning van Roemer met de P.C. Hooft-prijs was een belangrijke stap in de erkenning van de Caraïbische literatuur als literatuur. Vijf jaar later werd Roemer de Prijs der Nederlandse Letteren toegekend – al gingen de feestelijkheden niet door nadat Roemer in een interview uitlegde wat de betekenis van Desi Bouterse voor Suriname was geweest – en hem niet ondubbelzinnig wilde afkeuren.
Roemer heeft geen behoefte aan de symboolfunctie die haar werd toebedeeld, maar blijft compromisloos zichzelf. ‘Als ik schrijf, denk ik alleen aan personages, en hoe ik het verhaal dat ik wil vertellen inhoudelijk vormgeef,’ noteerde Weekkrant Suriname. Roemer is niet vast te pinnen – daarvoor gebeurt er te veel tussen de Surinamerivier en het Noordzeestrand.