Nieuws

6-10-2020

Illustraties Martijn van der Linden naar het museum

Meervoudig Penseel-winnaar Martijn van der Linden heeft een deel van zijn immense archief geschonken aan het museum.

29 september 2020

Coronabeleid

Voor een veilig bezoek hanteert het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum een aantal maatregelen en zijn enkele voorzieningen aangepast.

17 september 2020

Februari neemt de P.C. Hooft-prijs 2020 in ontvangst

Donderdag 17 september heeft Maxim Februari de P.C. Hooft-prijs 2020 voor beschouwend proza in ontvangst genomen. Voor het eerst was de uitreiking door elke literatuurliefhebber te volgen via een live

8 september 2020

Live online programma P.C. Hooft-prijs 2020

Op donderdag 17 september ontvangt Maxim Februari de P.C. Hooft-prijs 2020 voor beschouwend proza. Het programma is vanaf 20.00 uur live te volgen via Literatuurmuseum.nl.

19 augustus 2020

Bijzonder samenwerkingsproject: Fesa in het museum

Fesa, ofwel feest. In november 2020 is Suriname 45 jaar onafhankelijk van Nederland. Reden voor het Literatuurmuseum, het Nationaal Archief Suriname en de Universiteit Leiden om een bijzondere samenwe

25 juni 2020

Huygens-prijs 2020 voor Kuijer

Guus Kuijer krijgt de Constantijn Huygens-prijs. De oeuvreprijs is een van de literaire prijzen van de Haagse Jan Campert-Stichting. Het museum verzorgt de uitreiking van de prijzen.

Uitreiking P.C. Hooft-prijs uitgesteld

Zonder pandemie zou de P.C. Hooft-prijs 2020 voor beschouwend proza aan Maxim Februari in mei uitgereikt worden. De feestelijke uitreiking is echter uitgesteld naar donderdagavond 17 september.

Literaire Routes

Dwalen door het Den Haag van Jan Siebelink? In Mulisch’ voetsporen door Amsterdam? Het kan met de Literaire Routes App. Deze app voor smartphones biedt 7 literaire wandelingen.

7 en 15 maart 2020

Gratis Boekenweek-rondleiding

Het museum biedt deze Boekenweek een rondleiding die een rebelse ode brengt aan markante dwarsdenkers. Reserveer nu, het aantal plaatsen is beperkt!

6 januari 2020

Uitreiking Jan Campert-prijzen

Op 19 januari wordt het internationale literatuurfestival Winternachten afgesloten met het Schrijversfeest. Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen.

31 december 2019

Opnieuw een record!

Voor het vijfde jaar op rij trok het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum een recordaantal bezoekers. In 2019 bezochten ruim 123.000 mensen de musea.

21 december 2019

Kerstverhaal en andere ‘Blamania’

‘Een onmisbare bron voor Blamans biografie’, aldus Aad Meinderts, directeur van het Literatuurmuseum en Blaman-kenner over de recent verworven reiskoffer vol belangwekkende ‘Blamania’.

17 december 2019

P.C. Hooft-prijs 2020 voor Maxim Februari

De P.C. Hooft-prijs 2020 voor beschouwend proza wordt toegekend aan Maxim Februari. Volgens de jury werpt hij met zijn stijl ‘een effectieve dam op tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gel

3 december 2019

De Herenclub weer thuis

Heel kort maar duurde het uitstapje van de Herenclub, maar nu is Kik Zeilers groepsportret met Harry Mulisch als stralend middelpunt weer terug in het museum. Voorgoed.

28 november 2019

Karikaturen Waldemar Post naar het museum

De veelgeprezen illustrator Waldemar Post heeft ruim 300 originele schrijversportretten overgedragen aan het Literatuurmuseum. Een selectie uit zijn werk is nu te zien in een kleine tentoonstelling.

1 december 2019

Vaders in de literatuur

Op zondag 1 december presenteert Adriaan van Dis in het Literatuurmuseum een middag over vaders in de literatuur. Bezongen, gehaat en geliefd.

6 november 2019

Campert-prijzen 2019

De aan het Literatuurmuseum gelieerde Jan Campert-Stichting heeft dit jaar de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag toegekend aan Paul Demets, Marente de Moor en Gideon Samson.

26 september 2019

Huygens-prijs voor Hertmans

Stefan Hertmans krijgt voor zijn oeuvre de Constantijn Huygens-prijs 2019. De prestigieuze prijs is een van de literaire prijzen die de aan het museum gelieerde Jan Campert-Stichting namens de gemeent

19 september 2019

Velthuijs-prijs voor Weve

Sylvia Weve heeft 19 september de Max Velthuijs-prijs 2019 in ontvangst genomen. De oeuvreprijs voor kinderboekenillustraties werd haar traditiegetrouw uitgereikt in het Literatuurmuseum.

12 september 2019

F. Starik. Leven als Museum

Naar aanleiding van het verschijnen van Lijfrente, de dichtbundel die Stariks partner Vrouwkje Tuinman schreef over het jaar na zijn overlijden, brengt het museum de expositie Leven als Museum.

3 augustus 2019

Hommage aan Sieb Posthuma

‘Als ik m’n penseel in een mooie kleur doop, dan bouw ik m’n eigen feestje’, zei Sieb Posthuma. Jarenlang was hij een van de meest toonaangevende en veelzijdige illustratoren van Nederland. Op

21 februari 2019

Nalatenschappen Wigman en Starik naar museum

Menno Wigman en F. Starik overleden vorig jaar kort na elkaar. Hun overlijden was onverwachts en maakte veel indruk. Het museum verwerft nu hun beider nalatenschappen.

14 januari 2019

Uitreiking Jan Campert-prijzen 2018

Op 20 januari wordt het internationale literatuurfestival Winternachten afgesloten met het Schrijversfeest. Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen.

31 maart

Gratis Boekenweek-rondleiding 2019

Op 31 maart sluit het Literatuurmuseum de Boekenweek af met een gratis rondleiding over moeders in de literatuur. Wees er snel bij, het aantal plaatsen is beperkt!

18 januari 2019

Marga Minco neemt P.C. Hooftprijs 2019 in ontvangst

‘Literatuur is voor Marga Minco vormgegeven ervaring, het resultaat ook van geheugenarbeid.’ Marga Minco heeft vrijdagmiddag 18 januari de P.C. Hooft-prijs 2019 in ontvangst genomen.

10 januari 2019

Illustraties Philip Hopman naar museum

Philip Hopman heeft het overgrote deel van zijn originele illustraties, inclusief schetsen en voorstudies, in langdurige bruikleen gegeven aan het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum.

31 december 2018

Weer een record!

Voor het vierde jaar op rij trok het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum een recordaantal bezoekers. In 2018 bezochten in totaal 111.800 mensen de musea.

13 december 2018

Unieke documenten van Couperus en Nescio naar het Literatuurmuseum

Honderd jaar oude contracten van Louis Couperus en een correspondentie tussen Nescio en zijn uitgever: Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar schenkt het museum een waardevolle verzameling documenten.

20 november 2018

100.000

De vlag kan uit! Dinsdag 20 november verwelkomde het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum zijn 100.000ste bezoeker.

15 november 2018

Breyten Breytenbach en de Lage Landen

Voor een themanummer van Zacht Lawijd. Literair-historisch tijdschrift over de aanwezigheid en receptie van Breyten Breytenbach in Nederland en Vlaanderen vraagt de redactie om bijdragen.

5 november 2018

Museum verwerft archief Toonder Studio's

Het Literatuurmuseum verwerft het omvangrijke archief van Toonder Studio’s, met uitzondering van de materialen die betrekking hebben op de Bommelfilm Als je begrijpt wat ik bedoel; die gaan naar Eye

25 oktober 2018

Campert-prijzen 2018

De Jan Campert-Stichting heeft dit jaar de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag toegekend aan Annemarie Estor, Jan van Aken, Marja Pruis en Nelleke Noordervliet.

21 oktober 2018

Gorter en de activistische poëzie

De Jan Campert-Stichting, het Literatuurmuseum en De Gids brengen zondag 21 oktober een boeiende middag over Herman Gorter, zijn poëzie en zijn drang de wereld te verbeteren.

5 april 2018

Illustraties Margriet Heymans naar het museum

Margriet Heymans heeft haar originele illustraties, inclusief schetsen en voorstudies, overgedragen aan het Literatuurmuseum.

Bibi Dumon Tak neemt Thijssen-prijs in ontvangst

Bibi Dumon Tak heeft dinsdag 25 september de Theo Thijssen-prijs 2018 in ontvangst genomen. De prijs werd haar traditiegetrouw uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum.

20 september 2018

Huygens-prijs voor Noordervliet

Nelleke Noordervliet krijgt voor haar oeuvre de Constantijn Huygens-prijs 2018. De prestigieuze prijs is een van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting namens de gemeente Den Haag uitreikt.

Vrijwilligers gezocht!

Het Literatuurmuseum maakt momenteel dagboeken van schrijvers toegankelijk en zoekt enthousiaste vrijwilligers die vanuit huis deze boeiende documenten willen ontcijferen.

24-5-2018

Nachoem Wijnberg neemt P.C. Hooft-prijs in ontvangst

Nachoem M. Wijnberg heeft donderdag 24 mei de P.C. Hooft-prijs 2018 in ontvangst genomen. De prijs werd hem traditiegetrouw uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum.

Nalatenschap Hans Faverey naar museum

Het Literatuurmuseum heeft de literaire nalatenschap van Hans Faverey verworven. Hiermee heeft het een rijke bron voor poëzie-onderzoek van de twintigste eeuw in huis gekregen.

Theo Thijssen-prijs voor Bibi Dumon Tak

De Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2018 gaat naar Bibi Dumon Tak. Deze oeuvreprijs wordt uitgereikt op 25 september 2018 op een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum.

13 en 18 maart 2018

Exclusieve Boekenweek-rondleiding

Kom deze Boekenweek dwalen tussen schrijvers en verhalen. Het Literatuurmuseum biedt bijzondere rondleidingen aan die net als de Boekenweek helemaal in het teken van de natuur staan.

16 januari 2018

Illustraties Charlotte Dematons naar museum

Charlotte Dematons heeft haar originele illustraties, inclusief schetsen en voorstudies, overgedragen aan het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum.

25 oktober 2017

Prijzen Jan Campert-Stichting toegekend 2017

De Jan Campert-Stichting heeft dit jaar de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag toegekend aan Marije Langelaar, Jeroen Olyslaegers, Annet Schaap en Hans Tentije.

21 januari 2018

Uitreiking Jan Campert-prijzen 2017

Op 21 januari wordt het internationale literatuurfestival Winternachten afgesloten met het Schrijversfeest. Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen.

29 december 2017

Een record!

Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum heeft in 2017 een recordaantal bezoekers behaald. Vrijdag 29 december werd de 3-jarige Pieter als 100.000ste bezoeker verwelkomd.

P.C. Hooft-prijs voor Nachoem Wijnberg

De P.C. Hooft-prijs 2018, ditmaal bestemd voor poëzie, gaat naar Nachoem Wijnberg. De oeuvreprijs wordt hem op 24 mei 2018 tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum uitgereikt.

Hoofd Collecties

Het Literatuurmuseum heeft Bertram Mourits (1969) aangetrokken als hoofd Collecties. Mourits, nu nog hoofdredacteur non-fictie en poëzie bij uitgeverij Atlas Contact, treedt aan per 1 februari 2018.

Literatuur op het Plein

Hoe is het om in een gedicht te stappen en dit te beleven met al je zintuigen? Kom tijdens de Museumnacht op zaterdag 21 oktober naar het Plein in Den Haag en ontdek het zelf!

Huygens-prijs voor Tentije

Hans Tentije krijgt voor zijn oeuvre de Constantijn Huygens-prijs 2017. De prestigieuze prijs is een van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting namens de gemeente Den Haag uitreikt.

6 juli 2017

Illustraties Ingrid & Dieter Schubert naar museum

Ingrid & Dieter Schubert hebben hun illustratiearchief, inclusief schetsen en voorstudies, overgedragen aan het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum.

30 mei 2017

Literatuurmuseum verwerft vroegste manuscript Reve

Het Literatuurmuseum is in het bezit gekomen van een belangwekkend manuscript van Gerard Reve; een bundel met tien gedichten die hij op zestienjarige leeftijd schreef voor zijn jeugdvriendin.

18 mei 2017

Bas Heijne neemt P.C. Hooft-prijs in ontvangst

Bas Heijne heeft donderdag 18 mei de P.C. Hooft-prijs 2017 in ontvangst genomen. De prijs werd hem traditiegetrouw uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum.

23 april 2017

Van Dis ontfutselt geheimen

Biografieën zijn in. Niet alleen bij wetenschappers, maar zeker ook bij het grote publiek. Daarom brengt het Literatuurmuseum op zondag 23 april "Adriaan van Dis presenteert: Biograaf aan het werk".

Wandelen met Yvonne Keuls

Dwalen door het Den Haag van Yvonne Keuls: dat kan vanaf nu met de Literaire Routes App. Deze app voor smartphones biedt wandelingen langs locaties uit het leven en werk van schrijvers en dichters.

Hommage aan Ed. Hoornik

Naar aanleiding van de Dachaulezing 2017 én de Haagse Vrijheidsweken brengt het museum een hommage aan Ed. Hoornik, de literaire duizendpoot die in diverse concentratiekampen gevangen zat.

26 maart en 2 april 2017

Vier de Boekenweek met een literair mini-college

Het is Boekenbal en Poëzieweek ineen tijdens een mini-college van Micha Hamel over de verleidingen van virtual reality. Kom deze Boekenweek naar het Literatuurmuseum en laat je verrassen!

31 maart 2017

Collegedag Literatuur

Kom deze Boekenweek naar het Literatuurmuseum! Op 31 maart nemen vier inspirerende sprekers je mee op reis door onze literatuurgeschiedenis.

zondag 22 januari 2017

Uitreiking Jan Campert-prijzen 2016

Op 22 januari wordt het internationale literatuurfestival Winternachten afgesloten met het Schrijversfeest. Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen.

Vanaf 29 januari 2017

Als we in woorden voelen. Een poëtische virtual-reality-ervaring

Een gedicht ervaren in 360 graden, poëzie beleven met je zintuigen. Het kan in 'Als we in woorden voelen', van dichter Micha Hamel en kunstenaar Demian Albers.

P.C. Hooft-prijs voor Bas Heijne

De P.C. Hooft-prijs 2017, ditmaal bestemd voor beschouwend proza, gaat naar Bas Heijne. De oeuvreprijs wordt hem op 18 mei 2017 tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum uitgereikt.<

Peter van Straaten

Naar aanleiding van zijn overlijden op 8 december wijdt het Literatuurmuseum een expositie aan tekenaar, cartoonist en schrijver Peter van Straaten (1935-2016).

De prijzen Jan Campert-Stichting toegekend

De Jan Campert-Stichting heeft dit jaar de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag toegekend aan Atte Jongstra, Jan Baeke, Anton Valens en Kees 't Hart.

vrijdag 25 november 2016

De literaire getuige

Hoe kan je getuigenis afleggen van wreedheden? Het Campert-symposium zet dit jaar kampliteratuur centraal. Met o.a. Jessica Durlacher, Judith Herzberg, Marcel Möring en Nina Polak.

zondag 27 november

Literaire salon

De biografie 'Geert van Oorschot, uitgever' staat centraal op zondag 27 november. Met o.a. Arjen Fortuin over een van de spraakmakendste uitgevers van de vorige eeuw.

vanaf 1 november 2016

Letterkundig Museum wordt Literatuurmuseum

Vanaf 1 november gaat het Letterkundig Museum verder onder de naam Literatuurmuseum. Kom dwalen tussen schrijvers en verhalen.

zaterdag 29 oktober

Museumnacht

O, wat een nacht! Ook deze Museumnacht, op zaterdag 29 oktober staat onze Poëziebus weer garant voor een bijzondere poëzie-experience!